“Telefonis võib igaüks öelda, et olen reisi võitnud,” naeris Ester Lain ega tahtnud uudist kuidagi tõsiselt võtta.

Pärast kinnitust, et see pole siiski nooremate sugulaste korraldatud varajane aprillinali, arvas Lain, et kui see ikka nüüd tõesti tõsi on, siis algas aasta väga hästi.

“Olen varemgi Maalehe reise vaadanud ja plaaninud ise ka mõnele minna,” rääkis Lain. Reisimine meeldib talle väga ning iga võimalus maailma vaadata on teretulnud.

Lehe- ja reisisõpru lisandub

Kokku loositi välja kuus reisi, kolm lehetellijat saavad võimaluse sõita Baskimaale ning kolm Gruusiasse.

Nissi külas elav Juta Lehtme, kellele loos valis Gruusia, oli esmalt täiesti sõnatu.

Kui esimene elevus möödas, meenutas naine, et on kunagi varem küll Gruusias käinud, kuid sellest on praeguseks juba 40 aastat.

Reisivõit rõõmustas elupõlist metsandusega tegelejat väga, aga Maalehte tellides ta sellele isegi ei mõelnud. “Tellin ikka lehe enda pärast ja loen kõiki lugusid,” rääkis Lehtme.

Huvitaval kombel on see tal võita juba teine Maalehe reis, kord varem viis loosiõnn naise Sitsiiliasse. Ning huvitaval kombel on juba teist aastat järjest reisivõitjateks vaid naised.

Maalehe peatoimetaja Aivar Viidik ütles, et tervitab nii uusi tulijaid Maalehe reisisellide ridades, kuid samuti ka kõiki uusi tellijaid, kelle hulk on rõõmustavalt suur.

“Meie tellijate arv on ligi 30 000 ja sellega suurim alates üheksakümnendate aastate lõpust,” sõnas ta.

Ühena vähestest väljaannetest suutis Maaleht hoida tiraaži ka masuaastatel ning võita lugejaid juurde ka siis, kui paljude ajalehtede trükiarv langes.

“Teisisõnu tähendab see, et Maalehe teemad lähevad inimestele korda ja on neile vajalikud. Kavatseme edaspidigi samal kursil jätkata ja olla kohal seal, kus toimuvad meie lugejatele olulised sündmused,” lubas Viidik.

Maalehe reisidel täitub tänavu 20. aasta ning pisut erandlikult toimuvad sõidud seetõttu koguni kahte sihtkohta.

“Meie partner Germalo tuli mõttega kaasa ja nii saamegi seekord pakkuda välja reisid nii Baskimaale kui ka Gruusiasse,“ sõnas Maalehe turundusjuht Kairi Fimberg.

Mõlema sihtkoha vastu on tema kinnitusel valitsenud elav huvi. “Praegu on veel üksikuid kohti, ja kel tõsine soov minna, peaks üsna kiiresti endast teada andma,” soovitas Fimberg.

Kuna reisid toimuvad eri aegadel, on suurematel Maalehe reisifännidel võimalus minna mõlemasse sihtkohta.

Tava kohaselt toimub igal reisil ühine piknik, kus saab maitsta kohalikke toite ja üksteisega tutvust teha. Samuti on gruppides Maalehe ajakirjanikud, kes jäädvustavad muljeid nii sõnas kui pildis.

Ka Gaskoonia küladesse

Esimene grupp stardib 11. septembril Baskimaale ja Gaskooniasse ning nende teele jäävad Püreneed ja killuke Provence’i, Baskimaa ja Aragón.

“Biskaia lahelt tulev niiskus hoiab Baskimaa ilmastiku palju jahedama Hispaania sisemaa kliimast,” kõlab lõik paikade tutvustusest. “Kõikjal laiuvad tihedalt puudega kaetud mäed, rannaäär on täis plaaže, ajaloolisi vaatamisväärsusi ja sõbralikke linnakesi.

Kunagi ahnelt seiklusromaane neelanuile peaks olema rõõmustav käik väikestesse Gaskoonia küladesse – tehakse peatus Au-chis, kus on kuulsa musketäri ausammas ja ka Lupiacis, mis saab uhkustada musketär D’Artagnani sünnilinnana.”

Alla ei jää ka Baskimaa oma kaunite vaadete ja isuäratavate suupistetega. Reisilised saavad proovida ka kuulsat lambapiimast valmistatud juustu.

Käiakse Bilbaos ja külastatakse Guernica linna, kus asub baskide kõige tähtsam sümbol − igivana tamme tüvi, mille alla kogunesid baskide vanemad.

Hinkaalid või hartšo

Gruusia poole asutakse teele 23. septembril ning sõitjaid ootab ees nädal rikka kultuuripärandi ja imekauni loodusega.

Gruusia on tuntud oma suhtlemisvalmis ja külalislahkete elanike poolest. Eestlased viiakse nii veinikeldrisse kui teeistandusse, pealinna Tbilisisse ning majesteetlike mägede vahele.

Osa saadakse rikkalikust köögist laua taga, kus roogadeks lambašašlõkk, klassikalised hinkaalid või hartšo – toidud, mis annavad Gruusiale maitse.

Maalehe eelmise aasta reis koostöös Germaloga viis reisihuvilised Albaaniasse ja Korfule. Kuidas see inimestele meeldis ning mida on oodata uuelt reisilt, saab lugeda Maalehe veebiküljel olevast Maalehe reiside rubriigist.

Maalehe esimesel reisil aastal 1993 sõitsid 20 lugejat koos toimetuse liikmetega Taani.



MAALEHEGA REISILE

Baskimaa

- Dea Teder Tallinn, Harjumaa

- Ester Lain Vääna, Harjumaa

- Tamara Lobja Varbla, Pärnumaa

Gruusia

- Ülle Hillep Mõksi, Võrumaa

- Juta Lehtme Nissi, Harjumaa

- Lii Vendle Laagri, Harjumaa