“Väga tugevalt tulevad Eesti riigi sünnikaardist välja välissuhted ja suhted rahvusvaheliste organisatsioonidega,” ütleb astroloog Taimi Uuesoo, kes koostab tänavu Maalehe lugejatele uueks aastaks horoskoobi.
Maalehe horoskoopide koostaja Taimi Uuesoo selgitab, et tänapäevane astroloog vaatab kõigepealt arvutisse ja siis Maa poole. Läbi tähtede, mis mõõdavad me aega, püüavad astroloogid seletada protsesse, mis toimuvad Maal.

Täiesti uudsena tuleb esmakordselt nn koduhoroskoop, mis aitab mõista, millist ümbrust tähemärgid enda hästitundmiseks vajavad ja miks see nii on ning samuti, millele tuleks uuel aastal kodu juures tähelepanu pöörata.

“Astroloogia on aja vaatlemine,” ütleb 22 aastat horoskoope koostanud Taimi Uuesoo. Astroloogiline horoskoop on tema sõnul ühtlasi kalender, mida vaadeldes saab rääkida sellest, milleks aeg on lahti. Eestit ja Eesti inimesi on selles kontekstis ootamas mõndagi huvitavat.

ÕPETAJA TAIMI
22 aastat horoskoope

Taimi Uuesoo on astroloogiasse süvenenud 1991. aastast. Kutsetööks kujunes astroloogia 22 aastat tagasi seoses kolmanda lapse sünniga. Individuaalkonsultatsioone on teinud 1993. aastast, esimesed algajate kursused korraldas 1994. 1997. aastast oli astroloogiaõpetaja Tallinna Rahvaülikoolis, 2012. aastast Eesti Astroloogia Instituudis. Eesti Astroloogide Liidu asutajaliige.

Ta on lõpetanud TPI 1980. aastal, lisaks õppinud ja õpetanud rootsi keelt, õppinud preventiivset meditsiini, tervisekasvatust ja -nõustamist ning psühholoogiat.

Tutvume esmalt teie endaga. Tundub uskumatu: kõrgharidusega masinaehituseinsenerist sai korraga astroloog?

Mu enese jaoks ka!

Sattusin avariisse ja selle järel hakkasin unes ette nägema sündmusi. Eriti on meelde jäänud ebameeldiva ette nägemine. See oli aastal 1991, kui hakkasin aru saama: mulle tahetakse millestki märku anda.

Selle ajani olin puhtalt pragmaatik. Eriti kummaline, et kõik vajalikud materjalid ja teadmised tulid ise kätte! Kui peale autoõnnetust läksin esimest korda taas rootsi keele tundi andma, siis üks õpilastest tuli, pani pataka pabereid lauale ja ütles: „Sind võib huvitada…”

Oli käsikirjaline numeroloogiline materjal.

Autoõnnetus lükkas teis midagi paika või paigast ära.

Täpselt nii, kuidas seda võtta, on suhtumise küsimus. Aga nägin unes, et olen voodis pikali, tahan aknast välja vaadata, aga ei saa, valus on pöörata, aken oli võõras. Nii hirmus, et ärkasin üles. Kui nädala pärast, autoavarii järel olin haigalas ja akna poole vaatasin … siis oli täpselt sama Tõnismäe haigla aken, mida nägin unes!

Aga horoskoopidega olite kokku puutunud ka lapsepõlves sõpradele tulevikku kuulutades.

See oli eelkõige nali. Tüdrukuna sai kaarte pandid, taldrikut keerutataud. Tudeerisin käejooni peale seda, kui leidsin vanaonu kuurist sada aastat vana käejoonte raamatu.

Ja siis tuli rootsi keele õpilane ja pani lauale pataka pabereid…

Just! Numeroloogiat uurisin pool aastat. Siis sattusin inimeste juurde, kes rääkisid mulle astroloogiast ja korraga hakati mulle astroloogia alaseid materjale koju kätte tooma.

Kas teie leidsite astroloogia või astroloogia teid?

Astroloogia leidis minu…

Miks ta leidis teid, näiteks mind pole aga veel leidnud?

Ju mul on mingi missioon, et korraga astroloogia lausa trügis mu elusse. Arvatakse ka, et ju jäi eelmises elus midagi tegemata. Kui asjad ikka ise tulevad su juurde, ju see saatuslik on.

Tavainimesele on astroloogia ennustamine. Aga te olete sõna „ennustanmine” kasutamise vastu.

Astroloogia on aja vaatlemine. Samasugune, nagu kalendrisse vaatamine ja sealt nägemine, et tulevad jõulud. See, mida keegi jõulude ajal teeb, on igaühe enese asi.

Astroloogiline horoskoop on ka kalender, aga astroloogidel on kalendris hoopis enam infot kui tavakalendris. Kui tavakalendris on andmed Kuu ja Maa liikumise kohta, siis meil on ka Merkuur, Veenus, Jupiter, tuhandeid muid näitajaid lisaks. Nii vaatamegi täiuslikumat kalendrit, räägime sellest, milleks aeg on lahti.

Väga tugevalt tulevad Eesti riigi sünnikaardist välja välissuhted, suhted rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Astroloogia on aja seletamine.

Väga hea kirjeldus!

Samas mõni inimene kohe tahab ennustada, hüüab kõva häälega, mis kõik juhtuma hakkab. Aga see, mis juhtuma hakkab, sõltub paljudest asjaoludest. Tuleb vaadata ajas võimalike sündmuste ette ja taha. Seda inimestega rääkides teengi.

Ja kui tean, mis inimesega varem sündinud, siis tean ka, millega ta konkreetne aeg võib seotud olla. Saab nõu anda, järeldusi teha. Näiteks on inimesel isikliku elu kriis, ähvardab lahkuminek. Siis inimene küsib, et kas lahku minek tõesti tuleb või mitte. Mina ei saa seda iial teada, lubada. Aga saan vaadata tema aega ja anda nõu, et mida ta teha saaks, et saada soovitud tulemust.

Vähe sellest, et astroloogia enesele selgeks tegite, hakkasite kohe seda teistelegi õpetama.

Lihtsalt paluti ühtäkki. Varem käisin nagu uni sõpradele peale, et lubagu nad sünnikaarte teha, aga korraga 1994. aastal palusid rootsi keele õpilased, et räägiksin neilegi, mida loen, mida tean.

Rootsi keele õpe muutus astroloogiaõppeks.

Nii oligi.

Nüüdseks on meil teiegi töö tulemusena riikliku koolitusloaga astroloogia instituut, astroloogide liit, millel omakorda kogunisti eetikakoodeks.

Panime piirid liidus paika, sest on olemas igasuguseid nurgataguseid astrolooge ja kummalisi juhtumeid. Kujutage ette: inimesele astutakse poes juurde ja hüütakse: „Sul on lese märk otsa ees!” Nii üritatakse manipuleerida, et inimene kindlastui tuleks su juurde ja maksaks, aga see pole eetiline.

Aga kui tähekaart näitab inimese kohta midagi hullu, kas siis ütlete talle seda?

Kui näen, siis kindlasti hoiatan. Aga samas ei saa täpselt teada mis juhtuma hakkab, sest inimene teeb omad otsused.

Näide ühest sünnikaardist: oli näha, et poole aasta pärast „ärkavad“ väga pingelised aspektid töö ja karjääriga seoses. Hakkasingi inimeselt uurima töö ja karjääri asju, et kas ta on tööga rahul, äkki peaks tööd vahetama. Ja kuna ta polnudki tööga rahul siis soovitasin: äkki oleks võimalus tegelda oma hobiga töö korras, teha seda, mida süda kutsub. Aga ta ei riskinud ja … sattus hullu diagnoosiga haiglassee… Pidav stress lammutab ju tervist. Haigus annab meile tihti märku, et midagi on elus valesti.

On olnud juhtumeid, mil räägingi inimesele ära võimaliku tulevikustsenaariumi ja ta otsustab selle läbi käia, hoolimata hoiatusest võimalike ohtude eest.

Seega näen märke, mis panevad mõtlema suurtele muutustele, pöördemomentidele. Need ei pruugi lõppeda katastroofiga, katastroofe pole sünnikaardis kirjas. Katastroof võib tulla kui me ei pööra pöördemomentidele tähelepanu.

Tooge veel näiteid, kuidas olete saatust ette näinud.

Mu oma mees on parim näide!

Olin algaja astroloogina uurinud pikalt ta kaarti ja näinud märke, et hakkab midagi muutuma. Tulebki mees töölt, teatab, et hakkab ostima uut tööd, sest on tüdinud sellest, mida teeb. Ütlesin, et ära hakka otsima, kolme kuu pärast tuleb töö koju kätte. Ja kolme kuu pärast oli meil inimene ukse taga ja pakkus tööd! Sellest ajast peale ei ütle mees mulle kunagi, et jälle posid!

On olnud juhtumeid, mil räägingi inimesele ära võimaliku tulevikustsenaariumi ja ta otsustab selle läbi käia, hoolimata hoiatusest võimalike ohtude eest. Aga tõden, me elu ongi võitlus kirgedega. See on inimlik, et tihti lähemegi kirgede järel hoolimata hoiatustest.

Eks hoiatati patu eest Aadamat ja Evatki, aga… Kas teie juurde tullakse headel või halbadel päevadel?

Kindlasti tullakse, et enese kohta enamat teada saada. Aga kõige tüüpilisem on probleemiga tulemine. On inimesi, kellele sobib just astroloogia. Teie läheb psühholoogi juurde, kolmas arstile. Kõik ei pea tegema oma horoskoopi, aga rohkelt on neid, kellel astroloogiast palju abi. On neidki, kes käivad igal aastal uurimas, et milleks nüüd uus aasta lahti on. Millal on tähtis kodu ja pere, millal karjäär.

Astroloogia on aja vaatlemine.

Olen koos paljude teistega elevil: millised horoskoobid sünnivad aastavahetuseks Maalehe lugejatele?

Tulevad kodu- ja kodumaahoroskoop, meil on ju Eesti riigi 100. sünniaasta.

Ma selgitan seda, missugust kodu keegi ihkab, missugune talle meeldib, sobib. Kui näiteks vaatame üht tavalist tuba siis on tegelikult iga tuba seotud mõne astroloogilise märgiga. Sellised horoskoobid on huvitavad koostada.

Toome ära Eesti kaardi, mis on jagatud sektoriteks, ja igaüks saab otsustada, milline sektor tema japoks oluline. Väga põnev on seda vaadata, olulisi paiku leida. Lisaks tuleb Eesti Vabariigi sünnikaart.
Taimi Uuesoo maakodu Perakülas Kuresoo talus tundub olevat iga astroloogi unelm.

Äkki annate vihje, mida sünnikaart näitab, mida Eestile uus aasta võib tuua.

Näha on väga suured märgid, pöörangumomendid Eesti jaoks. Aeglased planeedid, eriti kõige kaugemad — Uraan, Neptuun ja Pluuto viitavad väga suurtele muudatustele. Ja mitte üksnes Eestis! Kuna Uraan vahetab märki on olulised protsessid globaalsemad.
Kaljukitsel on kapsamaa, sest põllumajandus on suuresti Kaljukitse märgi valitseda.
Väga tugevalt tulevad Eesti riigi sünnikaardist välja välissuhted, suhted rahvusvaheliste organisatsioonidega. Eelmine kord kui Uraan puudutas kaardis seda teemat oli meil Pronksiöö, nüüd aga on mängus veelgi aeglasem planeet Neptuun. Millele see viitab?
Veevalaja torn on eriline kastmistorn, mille all panipaik aiatööriistade jaoks.

Selle aasta valimiste aeg paistab eriliselt silma taassünni kaardist. Kasutan nimelt kahte kaarti, sünnikaarti aastast 2018 ja taassünni oma 20. augustist 1991.

Igaühel on isiklikku raba vaja! Kõik, kes tööd teevad, peavad vahetevahel looduses oma pead tühjendama.

Et nagu inimesele saab sünnikaardi teha ka riigile?

Absoluutselt kõigele saab kaarti teha. Võib teha hiirele, lauale, autole, firmale, tõesti kõigele. Aga iga kaarti tuleb vaadata oma kontekstis, on ju loogiline, et riigi kaarti ei loeta samuti nagu inimese kaarti.
Lõvi käes on kogu suur maja, sest Lõvi vajab palju ruumi.

Kuidas teid nimetada tähetark, astroloog?

Ikka astroloog, tähetark on pigem astronoom, kes vaatab tähti. Astroloog vaatab täna pigem arvutisse ja siis maa poole, sest läbi tähtede, mis mõõdavad me aega, püüame seletada protsesse, mis toimuvad Maal.
Lõvi päikeseterrass.

Tahtsingi maaelu juurde jõuda. Te maakodu Perakülas Kuresoo talus tundub olevat iga astroloogi unelm.

Kunagi ostsime sinna metsa ja raba.
Amburil on telkimis- ja lõkkeplats.

Milleks astroloogile isiklik raba?

Igaühel on isiklikku raba vaja! Kõik, kes tööd teevad, peavad vahetevahel looduses oma pead tühjendama. Me koht on nii privaatne, et võib mööduda nädalaid ilma, et autot näeks.
On Neitsi töökoda, sest neitsid on väga töökad.

Algul käisime oma metsas ja rabas aega veetmas ja seenel. Aga kuna tahtsime pikemalt olla, tegime abikaasaga kõigepealt putka, siis mugavama putka ja duširuumi. Nii järjest oleme ehitanud, jõudnud majade, tööökoja, katusealuseni. Mu mees on tulihingeline ehitaja, tal pole võimalik elada ehitamata.

VISA NAINE

Kuus aastat käsitsi tiigikaevamist jõusaali asemel

Astroloog Taimi kaevab kuuendat aastat oma Kuresoo kodutalu õuele käsitsi tiiki.

Just labidatäite haaval, järele ei jäta, kuigi rabaveerne tiik on triiki vett täis ja isegi ahvenapoiss Ahto sees sulistamas. Poeg millalgi asustas mõne maimu ja nüüd peab pererahvas aru, kas poleks paslik Ahtole silma- ja sebimisrõõmuks ka ahvenaneiu Aime asustada.

Tiigi kaevamine algas loodusearmastusest. Ühelt poolt võiks veesilm ju talu õuel olla, hea ka sauna järel sisse sulpsata, leidis perenaine. Teisalt oli aga Nõva kandi loodus, kuhu kodu rajati, nii metsik ja puutumatu, et kuriteona tundunuks ekskavaatori õuele kutsumine. Nii labidas mulda läkski ja on läinud läbi kuue aasta. “See on jõusaali asemel,” muigab Taimi.

Praegu ei jõua ta ära kiita toonase plaani asisust, sest labidatäie haaval tiiki kaevates oli võimalik ju kõik välja kaevatu ka kasutusele võtta. Nii on tiigist saanud nii täiteliiva kui ehitusliiva, rääkimata peenarde mullast. Kividki on marjaks ära kulunud.

Tiigi laiendus ootab. Pealt vaatavad nii kitsed kui rebased, põdrast rääkimata. Tiigi kaldal kasvavad jõhvikad, suured kui kidurama kana munad.

Täna on Kuresool iga viimane kui nurk on seotud astroloogiaga.

Need on astroloogia ammendamatuid võimalused! Meil on Jäära tulekoda ehk grillmaja ja suitsuahi. Sõnni salong ehk söögikoht ja Kaksikute peatuspaik. Vähi urg ehk köök, Lõvi päikeseterrass ja kogu suur maja, sest Lõvi vajab palju ruumi.
Kaalude kamber on pisike ööbimismaja.
On Neitsi töökoda, sest neitsid on väga töökad. Kaalude kamber on pisike ööbimismaja, Skorpioni koobas samuti, madal ja väike, skorpionile sobilik. Amburil on telkimis- ja lõkkeplats. Kaljukitsel on kapsamaa, sest põllumajandus on suuresti Kaljukitse märgi valitseda.
Vähi urg ehk köök.
Veevalaja torn on eriline kastmistorn, mille all panipaik aiatööriistade jaoks. Veevalaja elabki alati erilises kohas, nii kõrgel kui võimalik. Kaladel on aga tiik ja muu puutumatu loodus.
Skorpioni koobas on madal ja väike, skorpionile sobilik.

Mida see paikade tähtkujudega seostamine annab?

Esiteks on see tore mäng, samas aga meeldib inimestele väga. Oleme mõelnud selles astroloogises õhkkonnas ka kodumajust pakkuda. Suvised astroloogiakoolitused toimuvad nagunii.
Kaksikute peatuspaik.
Oleme teinud seal kolmed astroloogide liidu suvepäevad. Nii tähistatud paikade keskel on huvitav elada. See võib olla ka paljudele võtmeks astroloogia juurde. Tore tutvustus.
Sõnni salong ehk söögikoht.

Oletegi tubli tutvustaja, tundmatust 13. tähtkujust Maokandjast sain teada tänu teile.

Eks Maokandjast ole aastaid juttu tehtud. Tihti nii, et miks astroloogid seda ei kasuta. Meie tavalises sodiaagiringis pole vajadust teda näidata, aga kõrgemas sodiaagis on Maokandja märk täitsa olemas. Venemaal levinud Avesta astroloogias kasutatakse ka kõrgemat sodiaaki koos Maokandjaga, mis asub Skorpioni ja Amburi piirimail. Kuuluste hulgas on väga palju avatud kõrgema sodiaagiga inimesi, näiteks maailmakuulsaid teadlasi.
Jäära tulekoda ehk grillmaja ja suitsuahi.

Miks võiks inimene, keda astroloogia ei huvita lugeda teie koostatavaid Maalehe horoskoope?

Kasvõi selleks et näha erinevaid võimalusi, mida pakub astroloogia. Olgem avatumad!