4-päevane teemalaagri Tegus Noor- Tegus Küla idee oli koondada noori erinevatest Eesti piirkondadest ning õppida vajalikke teadmisi, oskusi, et noored julgemalt uusi algatusi ellu kutsuksid ning elu oma kodukohas sellega ise põnevamaks muudaksid.

Laagriprogrammi alguses tutvuti läbi osalusmetroo tundma erinevaid võimalusi olla aktiivne kodanik. Teades ja tundes erinevaid võimalusi aktiivsuseks liikusid laagrilised teisel päeval edasi oma seisukohtade väljendamise juurde. Ühiselt arutleti selle üle, millise inimese sõna on kaalukas ning kuidas oma arvamusi välja öelda nii, et neil oleks väärtus, et sellesse usuks väljaütleja ise ning ka teised. Päeva lõpus õpiti argumenteerimist ja väitlemistki.

Õhtul aga pandi proovile näitlemisoskus ning etendati erinevaid etüüde. Omades ideed ja teades, kuidas seda kaalukalt väljendada, liikusime edasi tööriistade juurde.

Kolmandal päeval panid noored pea tööle projektikirjutamise põhitõdedega. Viimane päev tõi endaga kaasa aga ootamatusi. Keset kokkuvõtete ja eneseanalüüside tegemist toimus igas laagris ootamatu „autoõnnetus", kuhu oli sattunud ka meie laagris osalenu. Noortel oli vajalik kiiresti reageerida ning aidata kõiki abivajajaid. Vabatahtlike Reservpääste Üksuse kaasabil õpitigi järgnevad paar tundi tuleohutust ja esmaabi.

Kuid milline on tegusa noore eduvalem? Küllap eristab tegusat noort see, et ta teab oma võimalusi ja oskab nendega midagi peale hakata, oskab öelda õigel ajal õiges kohas kaalukaid arvamusi ning on valmis ootamatusteks. Tegus noor jõuab ideedest kaugemale ning teeb nii, et sõnadest saavad ka teod.

Liikumine Kodukant on oma tegevuses viimastel aastatel palju tähelepanu suunanud just noortele. Möödunud aastal läbi Haridus- ja Teadusministeeriumi toetatud projekti Ettevõtlikud Noored Külades õppisid külaelu edendamist aasta jooksul ligi 70 noort üle Eesti.

Suvel külastati õppereiside raames aktiivseid külasid, omandati kogemusi ning saadi uusi tutvusi. Tänavu Hasartmängumaksu Nõukogu ja Põllumajandusministeeriumi toel töötavad ühe tegevusena noorte töögrupp Liikumise Kodukant juurde välja programmdokumenti, mis sisaldab suundi, kuidas ja millistele tegevustele noorte osas keskenduda.

Mai Kolnes, Liikumine Kodukant projekt Tegutsedes Targemaks

Mida arvasid laagrist noored ise


Kaija Kõiv, Valgamaalt:


Kui vaid saaks lühidalt kirjutada, mida need laagrid mulle andsid. Uskumatult vahva oli tutvuda inimestega, kelle silmad säravad ja tegutsemistahe on nii suur. Arvates, et noored on passiivsed ja ei taha midagi teha, eksime rängalt. Laagritest tuli välja hoopis suur soov ja tahe, kuid täiskasvanute umbusaldus ja eelarvamused. Need maanoored, kes osalesid laagrites on kindlasti usalduse ära teeninud ning nende teele ei tohiks küll kaikaid loopida.

Tegusa noore „eduvalem“ on viia täide ennekõike oma unistused, tihti muutuvad need ka teiste unistusteks.


Merle Hälvin, Põlvamaalt:


Selles laagris, kus mina käisin oli tohutult tore. Meie seltkond oli hästi ühtne. Iga päev õppisime midagi uut ja huvitavat. Tarkust oli mõnikord nii palju, et une tõttu võis midagi ka kõrvadest mööda minna.

Saime uusi teadmisi projekti kirjutamise kohta, osalemise kohta ja selle kohta, kuidas muuta oma sõna kaalukaks.

Kuid laagris me mitte ainult ei õppinud vaid õhtuprogrammides saime ka lõbutseda.

Ma arvan, et kõik jäid laagriga väga rahule ! Tegusa noore eduvalem võiks olla: Tahe ja julgus tegutseda + toetavad sõbrad/vanemad


Mikk Merekivi, Raplamaalt:

Laager oli jube lahe ja lektorid tasemel. Sellised laagrid peaksid toimuma igal aastal ja sedasi saaksid iga aasta kokku aktivistid, kellel just sellist laagrit vaja, et nad saaksid uut hoogu asjade ettevõtmiseks. Kui toimuvad sellised laagrid, siis ongi noored aktiveeritud ja tegutsevad oma kodukoha nimel!