Veel nädal tagasi müüdi Tallinna Keskturul kohalikke maasikaid hinnaga 28 ja Poola maasikaid 20 kr/kg. Praeguseks on hind kahekordistunud. Poola maasika kilo maksab 35 ning Eesti maasika kilo 40–50 krooni. Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on maasika hind turgudel kallinenud, võrreldes eelmise nädalaga, 16,4%.

Kõige populaarsem sort on müüjate sõnul vaieldamatult ‘Polka’. Ostjad tahavad seda just magususe pärast. Keskmiselt ostetakse marju viie kilo kaupa sissetegemiseks ning paari kilo kaupa söömiseks.

Lõuna-Eesti lõpukorral

Andrus Horn Helme maasikakasvatuse OÜst ütles, et maasikaid jagub järgmise nädala lõpuni ning hind enam ei lange. Pigem saab edaspidi sama hinnaga lihtsalt väiksemaid marju.

“Maasikas õitses küll palju, kuid mingist hetkes alates hakkas mädanema,” nentis ta. “Ka külm ja talve lumeta algus mõjus halvasti. Maasikas õitses palju, kuid marju sama palju ei tulnud.”

Tiia Savikingu talust nentis samuti, et maasikatega on väga kehvasti. “Hakkasid üleöö mädanema. See aasta ei ole hea saagiaasta.”

Arne Väljaots Köögivilja talust väitis, et “pool Eestit on mädanikku täis”, mistõttu on kaod väga suured. Kõige rohkem on mädaniku käes kannatanud just Lõuna-Eesti. Ka tema hinnangul jagub marju paariks nädalaks.

Polli maasikaid müünud Pille Põllumäe ja Kersti Kalbuse sõnul jäi tänavune saak kindlasti veerandi võrra alla mullusele ja ka loodetule. Nemad tõid ühe põhjusena välja pika, külma ja paksu lumikattega talve. Polli maasikaid jätkub veel ehk järgmise nädalani ning siis on marjad otsas.

Ligi 70 ha marju ja puuvilju kasvatava Vasula talu perenaine Imbi Rohejärv märkis, et tema oli kehvaks saagiks valmis, kuna mullune oli eriline.

Ime ei kordunud

“Eelmisel aastal oli erakordselt kõrge saak. Seda juhtub kord 20 aasta jooksul, kus kõik õitseb ja vilja kannab. Viimati oli nii mullu ning enne seda 1978. aastal,” rääkis maasikakasvataja.

Eelmise aasta rikkaliku saagi tõttu ei suutnud maasikad septembris ka uusi õiealgmeid moodustada.

Mõnes kohas võis ka öökülm taimi kahjustada. “Maasikaid tuleb heal juhul pool mullusest kogusest,” tõdes Rohejärv.

Aarne Neimann Jõgevamaalt Tori talust nentis, et neil veel maasikaid jätkub.

“Sel nädalal saame vanematelt taimedelt veel kindlasti marju ning järgmisel nädalal uutelt frigotaimedelt. Kokku jagub ehk veel kaheks nädalaks,” ütles ta.

Ka Neimanni sõnul on saak väiksem. Talvine külm tuli palja maa peale. Nüüd suure soojaga valmivad marjad korraga, mistõttu korjeaeg jääb lühemaks.

Seevastu Hiiumaal korjega alles alustatakse. Uus-Hansu perenaine Tiia Uusoja tegi esimese suure korjamise esmaspäeval ning jäi rahule.

“Meil alles hakkab maasikaid tulema, kuid kaua kestab, ei tea, kuna natuke hallitab,” oli perenaine mures.

Lisaks maasikale oodatakse vaarikate ning sõstarde valmimist. Aarne Neimanni sõnul tõotab saak tulla hea. Marju on korralikult küljes ning kevadised öökülmad liiga ei teinud.

Vaarikat ja sõstart rohkesti

Kahe nädala pärast peaks vaarikas juba turul müügil olema. Must sõstar jõuab letile juuli lõpus – augusti alguses. Saagi tulevik sõltub palju ka vihmast, mida oleks juba vaja, sest muidu jäävad marjad väikeseks.

Esimesed musta sõstra müüjad on turgudel ka väljas, marjakilo hind 40 krooni.

Imbi Rohejärv märkis, et punane sõstar peaks juuli keskpaigaks valmima, kuid saak jääb mullusest kesisemaks. “Kobarad on lühemad ning õiealgmed varisesid,” lisas ta.

Rohejärve sõnul mõjutas saagikust liiga soe sügis, mis ei lasknud taimedel puhkama jääda.

Arne Väljaotsal läks vaarikatega tänavu kehvasti – külmusid talvel ära.

Hernest tuleb aga hästi ning praegu müüakse seda Tartu turul hinnaga 50 kr/kg. Tallinnas müüdi turul hernest hinnaga 70 kr/kg.