„Võrreldes varasemate seireaastatega (need toimuvad igal 3. aastal) oli kurgi pisut üle keskmise, senine maksimum oli 2006. aastal, kui sügisel septembriloendustel loendati Eestis korraga kokku 55 000 peatuvat sookurge.“ Sookure pesitsusasurkonna suurus on Eestis praegu ligikaudu 7000 paari.

„Pesitsejate arvukus tõusis kuni viimase ajani väga kiiresti ja jõudsalt viimastel aastatel on juurdekasv aeglustunud,“ lisas Leito. „Põhjus on siin selles, et parimad pesapaigad on juba hõivatud ning seal on kurgede pesitsemine suurest asustustihedusest tingitud toidu- ja eluruumikonkurentsi ning stressi tõttu suure surve all. See aga vähendab kokkuvõtteks pesitsusedukust ja produktiivsust – see omakorda pärsib populatsiooni kasvu tervikuna, ehkki kõik potentsiaalsed pesitsuspaigad ei ole veel praegugi Eestis hõivatud.“
Sookure riikliku seire loendusperiood on 14.-27. septembrini, kesksed loenduspäevad olid sel aastal 20. ja 21. september. Sookure riiklikku seiret viiakse Eestis läbi 1994. aastast.

Lisainfo: Aivar Leito, Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu osakonna vanemteadur, e-post: aivar.leito@emu.ee, telefon 7313776, 515 3995.