Pühapäeval kl 12 on maausulised oodatud Tammealuse hiide suvistepalvusele. Pöördutakse maarahva jumalate ja esivanemate poole, paludes õnnistust meie maale, pühapaikadele ja rahvale ning samuti kõigile põlisrahvastele.

Kogunemine kl 10.

Palvusele tulija peaks käima laupäeval saunas või end mõnel muul moel puhtaks pesema. Palvusele pannakse selga puhtad ja soovitavalt valged või heledad rõivad. Palvuse toidulauale võetakse kaasa värsked, terved ja avamata toidud. Hea, kui need oleks valmistatud kodus. Hiiepuule sidumiseks sobivad looduslikust kiust paelad. Hiide tullakse ja seal ollakse kaine peaga.

Tänavu kevadel möödub 20 aastat sellest, kui Viru-Nigula Muinsuskaitse Selts ja muinsuskaitseklubi Tõlet asusid ajaloolist Tammealuse hiit heakorrastama ja taaselustasid kevadiste hiiepühade tava. Kahekümne aasta eest mulda pandud tammeistikud on sirgunud puudeks. Selle ajaga on samavõrra kasvanud ka meie hiite tundmise ja hoidmise mõte.

Tammealuse on sestpeale pakkunud kosutust ja meelevirgutust nii kohalikule kui ka kaugemale rahvale ning tema mõju ulatub otse või kaudselt üle Maavalla. Nii on muinsuskaitseklubi Tõlet ridades omal ajal Tammealuse hiit heakorrastanud noortest mitmedki pühendunud põliselma uurimisele ja õpetamisele Tartu ülikoolis, Eesti kirjandusmuuseumis, Eesti Rahva Muuseumis, Viljandi kultuurikolledžis ja mujal.

Samma külas asuvasse Tammealuse hiide pääseb Tallinn-Narva maanteelt Padaoru bussipeatuse juurest. Sealt osutab Samma hiiele suur teeviit.

Tammealuse hiie taastamisest rohkem siit.

Headest hiietavadest pikemalt siit.