„Märtsi lõpus toimunud esmakordsel mahenädalal oli võimalik mitmeid mahetoite juba ka proovida ning huvi mahetoidu vastu oli väga suur,“ selgitas Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann. Spetsiaalsed toiduretseptid on koostanud tippkokk Angelica Udeküll Eesti Kulinaaria Instituudist.

Mahetoitu pakutakse maaülikooli tudengite eestvedamisel SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse energia- ja ressursisäästukonkursil Negavatt teise koha saavutanud projekti „Mahetoit ülikooli“ raames.

Projekti „Mahetoit ülikooli“ eesmärk on tuua ülikooli kohvikute menüü valikusse mahetoit ning muuta kasutatav tooraine võimalikult kodumaiseks, nt maheköögivili tuleb Lõuna-Eesti taludest ja Latika talust Tartumaalt ning mahepiimatooted Pajumäe talust Viljandimaalt.

Mahetoidu kasutamine on hea võimalus energiat kokku hoida, sest uuringute andmetel kulutatakse selle tootmisel keskmiselt 21% vähem energiat toodanguühiku kohta. Põllumajanduse energiakulust on suur osa seotud sünteetiliste väetiste ja pestitsiidide tootmisega, kuid mahetootmises neid ei kasutata.

Lisaks toimub sama projekti raames kolmapäeval, 24. septembril kell 18.00 maaülikooli peahoones roheline filmiõhtu.

„Sellest hetkest, kui avastati, et šokolaaditööstus on seotud laste orjatööga Elevandiluurannikul, on šokolaaditööstusel olnud kiired ajad – neil tuleb selgitada tarbijatele, kuidas nad võitlevad antud probleemiga,“ selgitas filmi „Tume šokolaad“ tagamaid maaülikooli magistrant Tuuli Teppo.

Miki Mistrati jätkab oma missiooni, mida ta alustas filmiga „Kibe šokolaad“. Filmi tuleb kommenteerima MTÜ Mondo õiglase kaubanduse spetsialist Jaanus Välja. Kohapeal saab degusteerida mahetoitu ja õiglase kaubanduse toodangut. Film on inglise keeles, eestikeelsete subtiitritega.