* * *

Maire, oled just selles eas, et hakata tegema saatesarja armastusest.

Jah, olen täpselt selles eas, et mind veel mehed huvitavad, aga mina ei huvita enam ühtegi meest. Vähemalt keegi ei arva, et teen seda saadet omakasupüüdlikel eesmärkidel. Sellepärast julgengi seda teha.

Saate idee on meeles mõlkunud juba 2008. aastast, kui ma olin kahe mehega ehk siis operaatori ja helirežissööriga tegemas saatesarja “Meie Euroopas”. Sõitsime ringi seitse kuud, meil oli õhtuti aega juttu rääkida. Helimees, nüüdseks kuulus muusik Rein Fuks rääkis tookord väga kirglikult sellest, kuidas talle ei meeldi, kui inimesed ütlevad: “Ma armastan sind eluaeg,” see “eluaeg” lõpeb näiteks ühe aasta pärast.

 Reinul endal on olnud alates 15. eluaastast vaid üks pruut, suur armastus, ja mitte ükski tüli ei ole neid lahutanud. Sest kooselu tähendabki seda, et ollakse teineteisele alati toeks.

Mina ütlesin selle peale, et kuule, Rein, kas sa tuleksid seda juttu ka telesaatesse rääkima? Kuna me olime veini joonud, siis ta vastas, et tuleks küll. Siit hakkaski arenema mõte teha selline saade, kus mehed räägivad armastusest.

Pealkirja tookord veel olemas ei olnud, aga kui hakkasin otsivate silmadega ringi vaatama, keda veel rääkima saada, siis peale Reinu ei leidnud ma ühtegi teist meest, kes oleks selle ideega kaasa läinud.

Sel kevadel sattusin telemaja kohvikus kokku endise kolleegi Kalev Vapperiga, tema küsis: “Maire, miks sa ei tee ühtegi jutusaadet meestega? Ma tahaksin rääkida tunnetest.” Kalev ei öelnud seda niisama, vaid mõtles tõsiselt. Tänu temale hakkasin selle saate ideega uuesti tegelema.

Millegipärast arvan, et saatesse pääsemiseks meeste järjekorda siiski ukse taga ei ole.

Jah, sul on õigus.

Facebookis pöördus üks naine minu poole ja ütles, et tema mees on nõus rääkima. Kui hakkasin täpsustama, siis tuli välja, et mees ei ole ikkagi nõus rääkima. Naised võivad mõnikord mõelda küll, et oi, minu mehel oleks palju rääkida, ta on väga südamlik, heatahtlik, abivalmis. Selle saab ju ära öelda paari minutiga, aga millest räägiksime ülejäänud kakskümmend minutit?

Eestis, kus on rahvast nii vähe, kõik tunnevad vaat et kõiki, on sellist saadet ju väga raske teha.

See, et kõik tunnevad kõiki, on väga üle pakutud. Tegelikult tähendab see, et kõik teavad kõike umbes, mitte täpselt. Ja üleüldse ei ole see selline saade. Ma tahaksin rääkida meestega elust nii, et naised saaksid aru, mida mehed mõtlevad.

Kas sa ise tead, mida mehed mõtlevad?

Ei tea, sellepärast kuulaksin suure huviga.

Igas saates mängitakse maha ka üks sketš, kus Raivo E. Tamm kehastub tüüpiliseks eesti meheks. Kes neid sketše kirjutab?

Kaks meest kirjutavad: Rein Pakk ja Risto Laur. Risto Laur on praegu veel tundmatu kuulsus. Ta on džässmuusik, kes elab Islandil, septembrikuu alguses tuleb aga Estonia talveaias tema raamatu esitlus. Ma ei teadnud Ristost enne midagi, avastasin Facebookist juhuslikult tema kirjutised selle kohta, mida ta mõtleb ja näeb, seistes Euroopa lennujaamades. Need tekstid olid niivõrd head, et tegin talle kohe ettepaneku hakata meile sketše kirjutama.Tema oli kohe nõus.

Ega need ei ole otsesaated?

Ei, me ikka salvestame. Kahe esimese võttepäevaga teeme valmis kolm saadet.

Kes on need mehed, kes su saates rääkima hakkavad?

Neid nimesid ei tahaks välja öelda. Mul on praegu 13 või 14 meest, aga puudu on veel 16. Kokku on 15 saadet, igas räägib kaks meest.

Kas peale sinu keegi naistest ka sõna saab?

Mõned küll laulavad, aga sõna ei saa. Kuna meil esineb Lembit Saarsalu kvintett, siis mõnikord laulavad seal naissolistid. Kui juhuslikult saate meeskülaline suudab laulda, siis laulab ka tema.

Kui julgeks sina küsijana plaanid minna?

Ma ei tea, kui julgeks just, aga ma proovin olla taktitundeline.

Juttu tuleb armastusest, aga sel teemal ei saa väga pikalt rääkida nii, et ei minda intiimelu ja seksi peale. Kui tugevalt see teema on saates esindatud?

Ma arvan, et nõrgalt. Teen oma vastusega ehk mõned inimesed kurvaks, aga ma prooviksin mitte kollase meedia võtteid kasutada.

Meil on telekanalid täis igasuguseid sisseostetud formaate. Kas see saade on su enda välja mõeldud?

Jah. Alates saate pealkirjast. Ühel päeval sattusin lugema Jüri Pihelit, ta õpetab tudengitele meediat. Ta kirjutas, et tänapäeval ei ole võimalik, et keegi mõtleb saate idee välja, pakub televisioonile ja siis teeb selle veel ise ära ka.

Kuna minu ülemus Ulvi Pihel on Jüri abikaasa, siis küsisin Ulvi käest, et miks Jüri niimoodi kirjutab. Kas ta siis ei tea, et mina just esindan praegu seda väljasurnud võimalust.

Jah, see, mis ma teen, ongi väga suur erand, aga selline erand saab toimida vaid siis, kui oled nii pikalt nagu mina teles tööl olnud – 24 aastat. Ma olen ka varem oma ideid ellu viinud, näiteks saated “Meie” ja “Meie Euroopas”.

Sellist saadet, kus mehed räägiksid armastusest, pole ma varem üldse kusagil näinud. Sel suvel sattusin küll BBCs nägema saadet nimega “HardTalk”, kus meessaatejuhi vastas istus Inglise näitleja  Rupert Everett, kes hiljuti tuli kapist välja. Nad rääkisid tund aega armastusest ja isegi seksist. Ma kuulasin suure huviga. Ei ole nii, et mehed kunagi, isegi omavahel ei räägiks armastusest.

Omavahel võivad ju rääkida, aga kaamera ees?

Aga näed, BBCs nad rääkisid minu nähes.

Võid sa kindlalt väita, et “Mehed räägivad armastusest” on kvaliteetsaatesari?

Ma ei hakkaks seda muidu üldse tegemagi, sest ma ei aja taga skandaali. Vastupidi. Ma tahan nende meeste hingi küll avada, aga niimoodi, et see puudutaks naiste hingi. Et me aeg-ajalt selles kiirustavas ja haigettegevas avalikus ruumis saaksime ka häid emotsioone – et on olemas mehi, kes kiidavad oma naisi ja ütlevad, et nad on samuti minevikus vigu teinud.

Tahaksin kindlasti küsida meeste käest ka seda, et mis vigu on naised teinud. Et kuidas peaksid naised käituma, et mehed meid mõistaksid.

Kuidas sulle tundub, on siis mehed nõrgemad kui naised, nagu viimasel ajal väidetakse?

Kes seda mõõdab? Niimoodi ei saa ju. Toon ühe näite, saates ma seda ei kasuta. Küsisin ühelt tuttavalt mehelt, et kuule, sa olid üle 20 aasta abielus, aga läksid lahku. Mis vigu su naine kõige rohkem tegi? Ta vastas pikemalt mõtlemata, et naine oli liiga võimukas. Küsisin siis, et mis vigu ta ise tegi? Sain väga kiire vastuse: kannatasin seda liiga kaua.

Tuleb välja, et üldiselt mehed ei kipu tunnistama, et nemad ka on teinud mingeid vigu.

 Mina julgen küll tunnistada, mida olen teinud valesti. Ma väga loodan, et sellest saatest saab kahekõne, kus mehedki julgevad  tunnistada.

 

Sa siis ikkagi avad ennast ka mingil määral?

Aga kuidas ma saan siis oma saatekülalisi rääkima panna? Ega ma ei ole mingi ülekuulaja, kes nõuab, et laduge kõik välja, andmata ise midagi vastu.



UUS SAADE

“Mehed räägivad armastusest”

- Eetris alates 13. septembrist reedeti kell 20.05.

- Musitseerivad Lembit Saarsalu, Olav Ehala, Toivo Unt, Ain Agan ja Ahto Abner koos solistidega, kes mõnes saates ka armastusest räägivad. Näitleja Raivo E. Tamm kehastab n-ö keskmist eesti meest sketšis “Mees mõtleb”, kus tuleb avalikuks, millest mõtlevad mehed siis, kui nad vait on.

- 
Stuudiopublikuks oodatakse naisi, registreerimiseks helistada 5344 4636.