Praegu on turiste liiga palju ning nende liikumine kontrollimatu.

Ometi tuli just saareelanike endi algatusel kuu alguses Looduse Omnibussiga kohale kuus bussitäit külastajaid, mis hoobilt elanike arvu kümnekordistas.

“See oligi peaaegu et katastroof,” tunnistab samuti pöördumisele alla kirjutanud Mark Soosaar. Tema andiski omnibusslastele märku, et jääolud on nüüd nii head, et saab jalgu märjaks tegemata saarele jalutada.

Loodusturistid pidid saama teed ja suppi ning saarel filmi vaadata. Kui tulijate tegelik arv selgus, võttis see olemise kõhedaks, sest arvestati ühe või kahe bussitäiega.

Lõpuks ei juhtunud midagi hullu. Loodushuvilised said Riida turismitalus suppi süüa ja saare keskel külastuskeskuses teed juua ning filme vaadata.

Miks turismiteema nüüd äkki saarerahvast allkirju andma pani, ei oska Tamm öelda, sest tegutsenud on tema turismitalu Manijal juba paarkümmend aastat.

Selle poolt, et turismi arendada ja paremaks muuta, on Tamm kahel käel. Tegelikult oligi mõne aasta eest plaanis panna üles infotahvlid ning teha korralikult tähistatud matkarada. Olemas oli raha ja ka teave sai kogutud, kuid plaan põrkas saareelanike nii tugevale vastuseisule, et tuli sinnapaika jätta.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu ütleb, et kuigi tunneb kohta ja inimesi, tekitab olukord temaski imestust.

“Ühest küljest on saarerahvas olnud täiendavate piirangute vastu, mida toob kaasa see, et kogu saar on maastikukaitseala,” märkis ta. “Teisalt tahavad nad nüüd ise justkui hakata uusi piiranguid kehtestama.”