Omavalitsused on kohustatud oma eelarve hiljemalt märtsi lõpuks vastu võtma. Martna volikogu seda enam teha ei jõua, sest volikogu istungi materjalid peavad seaduse järgi jõudma volikogu liikmeteni vähemalt neli päeva enne istungi toimumist. Seetõttu peab praegune volikogu koosseis lõpetama tegevuse ja nende asemel tulevad volikokku asendusliikmed. “Õnneks on meil piisavalt asendusliikmeid, et ei pea uusi valimisi korraldama,” ütles vallavanem Tiiu Aavik.

Martna vallasekretär Kaie Talving uurib praegu, kas terve volikogu koosseisu vahetumisega tuleb ka uus vallavalitsus. Sel juhul peaks praegune vallavanem ja vallavalitsus esitama tagasiastumispalve ja tegema tööd seni, kuni uus volikogu uue vallavanema ja vallavalitsuse kinnitab. “Loen praegu seadust ühte- ja teistpidi, aga ei ole veel ühest vastust leidnud. Mina küll ei tea sellist pretsedenti Eestist,” ütles ta.

Vallavanem Tiiu Aavik märkis, et sellisel juhul tekib ebatavaline olukord, kus ta on mõnda aega ühtaegu vallavanem ja vallavolikogu liige.

Küsimusele, kas IRL kukutas eelarve läbi, sest eelarve ei sobinud või sooviti volikogu koosseisu vahetumist, vastas Arvo Ninn: “See oli poliitiline käik. Põhjusi oli rohkem kui üks, aga praegu ei tahaks rohkem kommenteerida.”

Volikogu esimees Hardi Rehkalti sõnul ei oska ta öelda, mis IRL-i fraktsioon eelarve vastu hääletas. “Ega ma täpselt ei saanudki aru, mis neile ei meeldinud. Enne volikogu olime koos maha istunud ja eelarve läbi arutanud. Mina sain aru, et leppisime asjades kokku,” ütles ta.

Eelarvele ei teinud IRL seekordsel istungil ühtegi täiendus- või parandusettepanekut. Vallavanema sõnul tahtis volikogu eelarve vastu võtta juba eelmisel istungil, kuid siis ei olnud IRL rahul MTÜ-de rahastamisega. Kahe volikogu vahel saadi aga kokku ja räägiti eriarvamused selgeks.

“Kui nüüd praegune volikogu koosseis läheb laiali ja meil makstakse istungitasu, siis tekib liikmetel õigus lahkumishüvitisele kuue kuupalga ulatuses. Eks seegi tuleb vallaeelarvest ja ilmselt MTÜ-dele mõeldud raha arvelt, kuna mujalt võtta ei ole," ütles ta.

“Ma usun, et nad teadsid seda (mis eelarve vastuvõtmatajätmine kaasa toob), tegemist on ju ikkagi tarkade ja teovõimeliste inimestega,” lisas Rehkalt. “Isiklikult ma ei pea sellist käiku mõistlikuks. Ma ei mõista nende eesmärki. Reede oli üldse kummaline päev. Samal ajal esitas IRL umbusaldusavalduse ka Haapsalus linnapea vastu. Võib-olla on see mingi erakondlik mõte,” pakkus ta.