Talv on lõppemas, kevad pole mägede taga, peagi saabub Eestimaa kaunis suvi. Aasad haljendavad, nõtked hirved kustutavad oja ääres janu, jänes-pikk-kõrv rõõmustab rammusate võilillede üle, kogu loodus õitseb.

Päikeseline suvi ei jäta külmaks ka inimesi. Paljud sõidavad maale, et koduaias käed mullaseks teha, üheskoos käiakse mere ääres päikest võtmas, et töötava inimese organism saaks pika talve jooksul tekkinud D-vitamiini vaegusele leevendust. Otsitakse sõnajalaõit, kõik on rõõmsad.

Ometi on tõrvatilgaks meepotis juba pikki aastaid meie väikese, kuid eduka vabariigi raadioeetrit risustanud ansambli Terminaator (eesti k lõpetaja, purustaja - toim) niinimetatud poplaul "Juulikuu lumi", mis paisatakse tavaliselt eetrisse just kõige kaunimal aastaajal, milleks enamiku eestimaalaste jaoks on suvi.

Laulu sõnad on internetis vabalt kättesaadavad, ja igaüks, ka lapsed ja noored, võivad nendega ilma piiranguteta tutvuda. Veelgi enam, nimetatud ansambel on seda laulu palju kordi ka avalikult esitanud, kuulajateks peamiselt noored, kes kas teadmatusest või nooruslikust trotsist kõige helge vastu tihti ka ise kaasa laulavad.

Laulu esimese salmi sõnumi üle võib vaielda, kuid otseselt midagi halba seal ei ole. Peale kõrbe võib kurgu kuivama panna ka saunaskäik või ülemääraselt soolane toit, lisaks Antarktikale on maailmas teisigi piirkondi, kus on väga külm, näiteks Siberi linn Oimjakon, mida peetakse koguni maailma külmapealinnaks. Kõik, mis hiilgab, pole loomulikult kuld, ning tuld tulebki karta, sest see võib põletada.

Kuid laulu kolmandas salmis valatakse kuulaja üle täieliku väärinformatsiooniga. Laulusõnad ütlevad otsesõnu, et juulikuus lumi on maas, lumi on maas, minu jaoks see pole ime.

Juuli on Eestis kõige soojem kuu, ajaloos pole fikseeritud mitte ühtegi juhtumit, kui juulikuus oleks Eestis lumi maas olnud. Lähim paik Eestile, kus sel ajal on olnud lumikate (ja sedagi vaid lühiajaliselt), on Kandalakša Murmanski oblastis.

Ma ei ütle, et selle laulu sõnad tuleks ümber teha. Kuid ise olen otsustanud, et kolmanda salmi ajal ma lihtsalt vaikin. Ja soovitan seda ka teistele.

VALDUR RINDKERE

loodusevaatleja



KIIKS

Naistepäeval õhtu varjus

esikus meil keegi karjus -

seal ema tukkus kulbiga

ning isa kukkus tulbiga.

ANDRES ÜLVISTE



INNA VAATLUS

INNA AEG

naistepäeva eri

Vaatasin Eesti Laulu finaali, mis on eelmänguks Euroekskursioonile. Oi, kuidas ma ootasin, et Ott Lepland oleks sel aastal üles astunud lauluga "Vaata".

Üks Paldiski maantee asutus (ma mõtlen IRLi), soovis minult saada nõu, kuidas edasi minna.

Mina soovitan Juhanil järgida Edgari eeskuju - tee Estonian Airist tasuta ühistransport, ja kõik hääled on igavesti sinu. Transpordikulud alla!

Kui vanasti öeldi, et paneme leivad ühte kappi, siis nüüd: paneme elektriarved ühte kappi.

Energiahiid saatis mulle infovoldiku, kuidas kokku hoida ja lisasärtsu saada. "Võtke üksteisel käest kinni ja tehke energiaring!" kõlas soovitus.

Selle kohta, kas energiaring läheb üldteenuse alla ja milline on kasumimarginaal, info paraku puudus.

Kutsusin alevinaised enda poole. Lasin toa pimedaks, tegime naistega nii, nagu soovitati: suur energiaring.

Aga ei midagi. Lambid energiaringi abil põlema ei läinud. Jälle lollitavad vaest rahvast. Peab vist konkurentsiametile kaebuse esitama.

Kuulsin raadiost, et Tallinna, õigemini Lasnamäele on rajamisel Moskva park. See on napp ametlikult välja käidud info, aga mina tean nii mõndagi rohkem, mida kuulsin Nõmme turult, kus koos A. Sarapuu ja M. Martinsoniga tururingil käisin.

Nimelt on Moskva park jäämäe tipp. Tee kirikuni nimetatakse ümber Kirilli alleeks, kõik sinna viivad väikesed tänavad saavad nimeks Edgari pereulok. Laagna tee nimetatakse pidulikult ümber Putini prospektiks.

Vabaduse väljak nimetatakse ümber Vladimir I platsiks. Keskerakonna peakontor hakkab varsti asuma Dengi uulitsal.

Nõmme turul käidud, läksin kaubanduskeskusse. Kohtusin seal noormeestega, kes tutvustasid end, et on oravad. Rääkisin paar sõna juttu.

Järgmisel päeval leidsin postkastist kirja, kus tervitati mind kui oravapartei uut liiget. Ma pidin kreepsu saama! Räägid korra noorte meestega mesimagusat juttu ja kohe oled parteiliige!

Siit soovitus: ärge rääkige poes mitte kellegagi! Kas saite aru? Mitte kellegagi! Vastasel korral võite end leida parteinimekirjast.

Isegi kassapidajaga tuleks vestlust vältida. Mine tea, kus ja kuidas agendid end peidavad. Makske ära ja tulge vaikides poest välja!


MUDA MIHKEL PAJATAB

Kuulsin hiljuti telekast hirmuäratavat uudist, et puugid on hakanud eluasemeid vallutama. Teadagi on nad ühed vastikud elajad.

Aga nüüd on tekkinud uus liik - puuküürnikud. Nende vastu ei ole korteri- ega majaomanikul erilisi võiduvõimalusi.

Leida on ärevas meeleolus - kardab, et ka meie koju võib mõni sihuke putukas sise trügida.

Lubasin kõik praod ja pilud nii korralikult kinni toppida, et valgusekiirgi sisse ei pääseks, rääkimata puugist. Ja ostan puugikindla luku.

Vahepeal ei saanud ma nädala jagu toast välja, sest elasin kaasa meie suusakehakultuurlastele MMil.

Meie omad olid igati tublid - ükski ei katkestanud, kõik suutsid distantsi läbi libistada. Poe juures arutasid filosoofid samuti MMi tulemusi ja arvasid, et nemad poleks meie poistele vastu saanud. Hea vormi ja libisemisega oleksid ehk paarile poisile siiski suusakandu näidanud.

Norrale aga läks see MM ilmselt kena rahasumma maksma - pidid eraldi lennuki tellima, et medalikoorem koju vedada.

Meie armsa pealinna juhid tulid järeldusele, et kalendriaasta on nende jaoks liialt lühike, ning otsustasid seda kuu võrra pikendada. Loomulikult saavad nad 13. kuu eest ka töötasu.

Ega nad rumalad ole, et ilma tasuta töötaksid. See on ikkagi Tallinna raad, mitte seakari.

VAATAKS TÕTT

Piret Veski: "Kujutleksite te lossitornis pitsi heegeldavat meest, kes kiidab lohega võitlevat naist: kui hästi sa lohet tapad, issand, kui tubli!"

Arter, 22. jaanuar 2000



TÕRRE PÕHJAST

Naised ei taha kuulda, mida sa mõtled.

Naised tahavad kuulda seda, mida nemad mõtlevad ... jämedama häälega.

BILL COSBY



TÕSI TAGA

- Suuremasse dekolteesse mahub rohkem pilke.

- Üht meest saadab õnn pikalt ja pidevalt, teist aga pidevalt pikalt.

- Vaid loll hakkab tee valgustamiseks sildu põletama.

- Kõige suuremad ninad pannakse ametisse nunnukonkursiga.

- Mis lihtrahval presidendi vastuvõtust, pääseks kuidagi eriarsti vastuvõtulegi!

ANDRES ÜLVISTE

- Õigekeel ja Õigemeel võitsid Eesti Laulu.

TARMO VAARMETS



PAETISME

- Mida rohkem välismaale tööle minnakse, seda kiiremini väheneb meil töötute arv.

JÜRI PAET