2015. a algul saime kätte PRIA otsuse, kus meile teatati, et talu taotletud mahepõllumajandustoetus jäetakse meile maksmata: toetust ei arvestata maa kohta, mille iga hektari kohta ei peeta põllumajandusettevõttes vähemalt 0,2 ühikule vastaval hulgal mahepõllumajanduslikke loomi, karjatamistoetus jäetakse tervikuna rahuldamata.

Tänavu veebruaris tulid põllumajandusameti inspektorid ettevõtet kontrollima, koostati protokoll, kus mind süüdistati selles, et kandsin talu mahepõllumajanduslikud loomad enda, see tähendab tavatootja nimele ja hiljem maheettevõttesse tagasi. Protokolli otsusega viidi ettevõttes peetavad loomad tavapidamisele. Mida me oleksime pidanud tegema teisiti? Kus me seadustega vastuollu sattusime? Mingit kavatsust petta ja vassida meil polnud.

Vastab KÄRT AAVEL, PRIA jurist:

Kohustuse ülevõtmisel taotleja surma korral tuleb pärijal esitada kohustuse jätkamiseks ja ülevõtmiseks PRIA-le järgmised dokumendid:

- kirjalik avaldus kohustuse ülevõtmise kohta;
- koopia pärimisõiguse tunnistusest.

Toetuste saamiseks esitatavad nõuded on erinevad, mistõttu ei ole võimalik kõikide toetusliikide osas anda ühest käitumisjuhist. Kui päritakse kohustusega seotud toetus, siis juhul, kui eelmainitud dokumendid esitatud, on pärijal võimalik kohustust jätkata ning toetust saada. Samas peab ka pärija täitma kõiki toetuse saamiseks esitatavaid nõudeid.

Mis puudutab konkreetselt mahepõllumajandusliku tootmise toetust, siis on kohustuse jätkamise ja toetuse saamise seisukohalt oluline mahetunnustuse olemasolu. Mahetunnustuse annab põllumajandusamet (PMA) ja PRIA saab info mahetunnustuse olemasolu kohta PMA-lt.

Seega peab pärija muu hulgas suhtlema PMAga ning tagama, et päritud ettevõtte kohustusealusel põllumajandusmaal täidetakse katkematult mahepõllumajandusliku taimekasvatuse nõudeid ja mahepõllumajanduslikult peetavate loomade puhul mahepõllumajandusliku loomakasvatuse nõudeid. Samuti tuleb katkematult tagada ettevõtte mahetunnustus.

Määruse kohaselt makstakse mahepõllumajandusliku tootmise toetust mittekülvikorras oleva rohumaa kohta nende hektarite ulatuses, mille kohta peetakse põllumajandusettevõttes vähemalt 0,2 ühikule vastaval hulgal mahepõllumajanduslikke karjatatavaid loomi. Mahetoetust on võimalik taotleda ka ainult ettevõttes peetavate mahepõllumajanduslikult peetavate loomade kohta.

Miks on jäänud mulje, et loomade vahepealne realiseerimine loeti rikkumiseks? Tegelikkuses ei ole loomade realiseerimine keelatud.

Samas võib teatud juhtudel loomade arvu vähendamine tuua mahepõllumajandusliku tootmise toetuse raames siiski kaasa ebapiisava mahepõllumajanduslike karjatatavate loomade ühikute arvu, mistõttu väheneb toetusõiguslike hektarite arv, samuti väheneb mahepõllumajanduslikult peetavate loomade kohta makstav toetus.

Mahepõllumajandusliku tootmise toetuse raames tegeleb mahetunnustuse andmisega ning nõuete kontrollimisega põllumajandusamet. PRIA-l ei ole pädevust viidatud nõuete täitmist kontrollida, ega otsustada, kas loomade väljaviimine ettevõttest on toonud kaasa mahepõllumajandusliku taimekasvatuse ja/või loomakasvatuse nõuete rikkumise või mahetunnustuse katkemise.