Metsa müük toimus kaheksa aastat tagasi, 2006. Palun selgitage, kas selline ebaseaduslik metsamüük on juba aegunud või mitte? Kas mul on veel võimalik enda õiguste kaitseks ja oma rahaosa väljanõudmiseks kohtusse pöörduda?

Vastab Tallinna notar PRIIDU PÄRNA:

Kaasomandit kasutavad ja käsutavad kaasomanikud ühiselt. Seega oleks raietegevuseks pidanud olema kaasomanike kokkulepe. Kui riik (hetkel keskkonnaamet) kooskõlastab ühe kaasomaniku taotletud raieloa (metsateatise), ei anna see veel õigust metsa raiuda teise omanikuga kokku leppimata.

Raietegevuse kooskõlastamine riigi poolt peab tagama avalike huvide arvestamise raiete tegemisel ja ei määratle kaasomanike suhteid. 

Antud juhul on kaasomanik rikkunud teise kaasomaniku õigusi ja tekitanud talle kahju, olles ise teise kaasomaniku arvelt rikastunud.

Seaduse kohaselt saab kahju hüvitamist nõuda kolme aasta jooksul ajast, millal kaasomanik sai teada oma õiguste rikkumisest. Seega kui küsija sai ebaseaduslikust raiest teada hiljuti, ei ole tema nõue aegunud hoolimata asjaolust, et raie tehti juba kaheksa aastat tagasi.

Maksimaalselt on kahju hüvitamise nõude esitamine siiski piiratud 10 aastaga kahju toimepanemise ajast. Seega peaks küsija nõudma oma kaasomandi osale vastavat hüvitist metsamüügi tulust ja keeldumise korral pöörduma kohtusse.