Ametnike sõnul käib ministeerumis kiire, aga salajane liitmisskeemide joonistamine.

Kui Eesti Päevaleht mõni aeg tagasi teemat käsitles, küsides “miks on vaja kaks hästi toimivat asutust niimoodi laiali lõhkuda?”, puhkes asutuses paras nõiajaht.

“Sellest tekkis õudne paanika,” kirjeldab ametnik ministeeriumis toimunut. “Järgmisel koosolekul kargas Ivanov (ministeerimi avalike suhete juht Pavel Ivanov − toim) sisse ja ütles: me leiame reeturi üles ja teeme sellele näidispoomise.”

Pavel Ivanov kinnitab Maalehele, et ta palus vaid mitte levitada spekulatsioone.

Maikuuks on uus süsteem juba valmis

Uuele keskkonnaseire asutusele heakskiidu andnud minister Keit Pentus-Rosimannus põhjendab oma seisukohta sooviga suurendada sünergiat.

“Praegune eri asutuste vahel tükikaupa laiali hakitud ja pillutatud keskkonnaseisundi hindamise süsteem ja lahendus ei ole just sisulisest küljest mõistlik,” teatab ta Maalehele.

Ta lisas, et uue asutuse “sisuline sünergia, mis sellisel kombel tekib, peab aitama koondada kogu keskkonnavaldkonna korraldamiseks vajalikku ja heal tasemel alusinformatsiooni”.

Vanad juhid ja professorid jäeti kõrvale

“Ma olen aru saanud, et need inimesed on palju targemad kui mina,” naerab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kauaaegne peadirektor Jaan Saar. Viimased pool aastat uue peadirektori nõunikuna töötanud mees tunnistab, et tema arvamust pole reformijad kordagi küsinud.

“Ka mind ei ole kaasatud,” sõnab taasiseseisvunud Eestis ilmateenistuse üles ehitanud EMHI esimene juht Peeter Karing, praegune Euroülikooli prorektor.