N. A.

VASTAB

IVO MAHHOV

vandeadvokaat

Kui maa on erastatud 2005. aastal, mil abielusuhe seaduslikult registreeritud abikaasaga oli lõppenud, on see kinnistu siis kehtinud perekonnaseaduse § 15 alusel teie lahusvara. On huvitav, et uue, 2010. aastal jõustunud perekonnaseaduse ühisvararežiim abielusuhte lõppemisega ei päädi. Kui vara omandab lahus elav abikaasa nüüd oma nimele, loetakse see eelduslikult ikkagi ühisvaraks. Seetõttu on tänapäeval soovitatav abielu ka formaalselt lahutada, kui see niikuinii ei toimi. Varem lahutus nii oluline polnud.

Kinnistu kuulub niisiis teile. Raskusi võib teil aga tekkida, kui peate tõestama, et maa erastamisel tõesti mehest lahus elasite. Eeldatakse nimelt, et abielu ajal omandatud vara on ühisvara, ning vastupidist peakski tõendama. Notarite hulgas puudub hetkel ühtne praktika selle kohta, kas ja kuidas abielusuhte lõppu saaks notariaalse tehingu jaoks tõendada ilma kohtusse pöördumata.

Siiski, kui ehitised maal omandati 1988. aastal veel endise abikaasaga koos elamise ajal, võib abikaasa nõuda teilt ehitiste väärtuse hüvitamist oma abieluühisvara osas.

Samas, tema hüvitusnõue tekkis hetkest, mil teile 2005. aastal võimaldati maa erastamist, ning võib nüüdseks olla juba aegunud.

Ka mehel võib olla huvi saada selgus tema kasutuses oleva korteri osas. Seetõttu ongi üsna tõenäoline, et võite oma varalised vahekorrad lahendada vastastikuse huvi tõttu notari juures kokkuleppel, kohtuväliselt.

Testamendi tegemise ajal aga vara kuuluvust ega koosseisu veel ei kontrollita. Praegu kinnistu pärandamisel pojale või elukaaslasele takistusi ei ole. Seda, et kinnistu on lahusvara ja kuulus tervenisti teile, peavad teie pärijad notarile tõestama alles kunagi tulevikus, oma pärimisõiguse vormistamisel.

Kui te praeguse mehega registreeritud abielus ei ole, siis temal omandiõigust kinnistule ei teki, vaatamata kogu tehtud tööle ja sissepandud rahale. Küll on tal aga õigus nõuda tagasi oma tööd ja raha, kui ta soovib.