Maalehe lugeja

Jutust on vähe, naaber peab võla ka usutavalt tõendama. Kui laen oli ammune, võis tagasinõue olla aegunud juba isa eluajal.

Et siiski olla valmis halvimaks, peaksite esialgu iseenda jaoks selgeks tegema, kui suur on päritava talu väärtus. Kui vara on ilmselgelt rohkem kui kõikvõimalikke teadaolevaid võlanõuded, ei ole mõtet pärandi inventuuri taotlemisega endale liigseid kulusid ja asjaajamist tekitada. Vajalik on inventuur vaid siis, kui võimalikud võlad võivad ületada pärandi väärtuse. Vastavalt pärimisseaduse §-le 143 on pärija vastutus pärandvaraga seotud kohustuste eest inventuuri korral piiratud pärandvara väärtusega.

Inventuuri nõudmisega ei ole vaja kiirustada – seda võib teha ka alles siis, kui suuremad võlad tõesti ilmnevad. Küll aga tuleks kohe ära otsustada see, kas ehk üldse pärandist loobuda. Pärimisseaduse § 119 kohaselt tuleks seda teha kolme kuu jooksul hetkest, mil saadakse teada pärandaja surmast ja oma pärimisõigusest. Hiljem pole võimalik loobuda, jääb aga võimalus võlgade ilmnemisel piirata oma vastutust inventuuriga. Et ise ei peaks peale maksma.

Pärandist loobumisel lähevad kõik õigused ja kohustused üle lastele ning nende järel omakorda järgmistele sugulastele. Nii võivad sariloobumised tekitada sekeldusi ja kulusid tervele suguvõsale. Seetõttu on tavaliselt praktiline ja otstarbekas võtta pärand küll vastu, aga peab olema ka valmis nõudma inventuuri.