X on pärit semi tähest sameh, mis tähendas kala või sammast.

  • X (ingl extra) tähendab rõivasuurustes “väga”.

XS (extra small) — väga väike, S — väike, M (ingl medium) — keskmine, L (ingl large) suur, XL — väga suur, XXL — väga-väga suur jne.

  • Y, nagu ka F, U, V ja W on pärit semi tähest wāw, mis tähendas haaki või nuia.
Heal tähel mitu nime — Y nimi on nii
üpsilon
kui ka
igrek
. Olgu see talle lohutuseks kehva koha eest eestikeelsetes tekstides. Kui A on meil iga kaheksas täht, siis Y kõigest iga viie tuhandes, kui sedagi. Y-st harvemad on ainult Z, X ja Q.
Kirjavahemärke
on
eesti keeles
14
.

Maalehes on kasutusel ” ” ehk nn ülemised 66-99 jutumärgid. 

Eesti kirjavahemärgid

  • @ on sajandeid vana märk — on nt tähistanud Hispaania ja Portugali kaalu- ja mahuühikut arroba (11,5 ja 14,69 kg), hinnakirjades ühe ühiku hinda jms.

USA programmeerija Ray Tomlison, kes 1971. a võrku maailma esimese meili saatis, kasutas siis ka esimest korda @-märki selle nüüdses enim levinud tähenduses — e-posti aadressi osana. Viimasel ajal tähistab @ üldse Internetti.

E-ajastul on @ keeleti omandanud hulganisti nimesid.

Armeenias on @ kutsikas, Eestis ja Soomes kassisaba, Hiinas hiir, Hispaanias ja Portugalis arroba, Hollandis ahvisaba, Iisraelis struudel, Inglismaal, Horvaatias, Austrias, Poolas jm ahv, Kasahhis kuukõrv, Kreekas pardipoeg, Koreas ja Valgevenes tigu, Itaalias teoke, Norras seasaba, Prantsusmaal arabesk, Saksamaal Šveitsis, Rumeenias ahvisaba, Soomes miumau (näu-näu), Taanis ja Rootsis londi-a, Rootsis kaneelisai, Tšehhis ja Slovakis rollmops, Türgis kõrv, Ungaris tõuk, Venemaal koer.

24. V 2004 — esimese avaliku (Morse) telegrammi saatmise 160. aastapäeval — lisas Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu raadioside sektor (ITU-R) @-märgi Morse tähestikku. Esimene pärast Esimest maailmasõda lisatud märk koosneb a (· -) ja c (- · - ·) ühendist (· - - · - ·).

  • Mõistagi on tähti ja märke maailmas enam kui musttuhat. Paraku hakkab koos suvega otsa saama ka tänavune suvesari.

Vürtsiks veel üks eksootiline pookstav ja kaks alaspäi kirjavahemärki.

  • Täht ʘ tähistab mitmes Aafrika keeles bilabiaalset avulsiivi ehk imi-naksatushäälikut. Eks ta enam-vähem musinorimishäälitsuse moodi kõla.
küsimärk

  • Hispaania keeles lõpeb küsilause küsimärgiga ja hüüdlause hüüumärgiga nagu meilgi mullu ja muiste. Erinevalt meist panevad hispaanlased vastava lause algusse kas ¿ või ¡.

¿Cómo estás? (Kuidas läheb?) — ¡Bien! (Hästi!)

Rõivasuurused