Vilsandi tuletorni jalamil seisva energiamaja perenaine Monika Salu on pugenud paksu kombinesooni ja kapuutsi tihedalt ümber näo kokku tõmmanud. Tema meeleolu on aga silmanähtavalt hea — vana vahimaja näitajad ületavad pärast esimest talve ootusi ja suvi tõotab tulla veelgi parem.

OÜ-le Inotex Grupp kuuluv ehitis on mõeldud eluliseks näiteks ja õppematerjaliks neile, keda huvitab energiasäästlik renoveerimine ning võimalus muuta vana maja energiatõhusaks.

Üle-eelmise sajandi lõpus kerkinud vana vahimaja rekonstrueerimisel tuli arvestada muinsuskaitse nõuetega, looduskaitseliste piirangutega, keeruliste ilmastikuoludega ja saarelise asendi tõttu keerulise logistikaga.

“Teisisõnu on nii, et kui siinsetes oludes on võimalik saada energiasäästlikud lahendused toimima, siis peaks see olema võimalik ka mujal,” sõnas Monika Salu.

Et soe kaotsi ei läheks!

Vilsandi vahimaja muudavad energiatõhusaks korralikult soojustatud majakarp ning soojustagastusega ventilatsioon.

Selle viimaseta ei tohiks Mauringu sõnul õigupoolest enam ükski uus maja Eestis kerkida. “Pole vahet, millega köetakse, peamine, et see soe kaotsi ei läheks,” rõhutab ta.

Ühtki sellist imekütet, mis oleks tulemuslik ja üliodav, pole praegu ega ilmselt tulevikuski. Pigem tuleb energia eest hakata veelgi enam maksma ja ehitada või rekonstrueerida elamud nii, et kogu soe saaks ära kasutatud.

Maja planeerides tellis Salu eriprojektina kolmekordsed termokatkestusega puitaknad ja alla sellise lahenduse pole Mauringu kinnitusel mõtet kasutadagi. “Vana maja juures, kus tuleb säilitada välisilme, ei ole palju ette võtta, aga uue maja aknad saab planeerida juba nii, et nendest saaks kütteallikad. Soe tuleb sisse ja välja ei pääse.”