Kalapüügiga seotud rikkumisi on võrreldes teiste valdkondadega jätkuvalt kõige enam. Ka põhiprobleemid on kalapüügivaldkonnas samad: salapüünised ehk ebaseaduslikult püügile pandud võrgud ning püük keeluajal. Arusaam, et kalapüük kudeajal on looduse suhtes kuritahtlik ning tekitab kalavarudele suurt kahju, ei taha paraku röövpüüdjateni jõuda.

Tugeva püügisurve tõttu on probleemsemateks piirkondadeks Peipsi järv ja Liivi laht. 2013. aasta kevadel korraldas Keskkonnainspektsioon koos teiste ametkondadega Peipsi järvel suuroperatsiooni, mis andis sealsest püügitegevusest hea ülevaate ja võimaldab edaspidi järelevalvet tõhusamalt läbi viia.

Mullu tuvastati arvukamalt rikkumisi veel jäätmevaldkonnas, kus alustati 268 menetlust. Jäätmeseaduse nõuete rikkumiste hulgas on ka metalli kokkuostukohtades ning autoremonditöökodades tuvastatud rikkumised.

Looduskaitsenormide alusel alustati 266 väärteomenetlust. Sealhulgas on nii ebaseaduslikke ehitisi puudutavad menetlused kui ka looduses puhkamise ja liikumisega seotud õigusrikkumised, nagu sõitmine rannas või kaitsealal, vales kohas telkimine ja lõkke tegemine.

Eluslooduse poolelt võib veel märkida jahiseaduse nõuete rikkumisi, mida oli 157 ning metsaõigusnormide rikkumisi, mida tuvastati 94 korral.

Maakondade lõikes alustati enim ehk 399 menetlust Harjumaal, Ida-Virumaal oli 195 ja Pärnumaal 160 menetlust. Ülejäänud maakondades oli rikkumisi vähem.

Õigusrikkumiste eest määrati trahve kokku 1184 isikule kogusummas 172 004 eurot. Kalapüügirikkumistega seoses trahviti 557 isikut, looduskaitsenõuete ja jäätmeseaduse rikkumise eest trahviti vastavalt 171 ja 143 isikut.

Keskkonnakahju kogusummaks arvutati mullu 187 193 eurot. Suurim kahju tekitati ebaseadusliku kalapüügiga, kus kahjusumma oli kokku 117 349 eurot.

Lisaks väärteomenetlustele alustaskeskkonnainspektsioon 2013. aastal 28 kriminaalmenetlust. Neist 12 olid seotud ebaseadusliku kalapüügiga, kaheksa kaevandamisega, kolm ebaseaduslike raietega, kaks kaitstava loodusobjekti kaitsega, kaks kemikaalinõuete rikkumisega ja üks keskkonna saastamisega.