“Seda juhtub harva, aga praegu on hulgihind tunduvalt kõrgem kui poehind,” tõdeb OÜ Sanlind ja Viru Muna juht Andres Puksov.

Osa hulgifirmasid käis lausa poodidest odavaid mune ostmas, nii et kauplused lõpetasid suuremate koguste müügi ära.

“Euroopas on tekkinud munapuudus ja hinnad on kahekordistunud,” räägib Puksov.

Kohalikud kanad rahuldavad 60–70% eestimaalaste munaisust. Seni on pea iga teine söödud muna Lätist või Leedust sisse toodud. Nüüd aga eelistavad sealsed tootjad munad kõrgema hinnaga Euroopasse müüa ja Eestis on tekkinud munapuudus.

Kaubanduskettidel on tootjatega pikaajalised lepingud, kus on kindlaks määratud ka hind. Nüüd on ketipoed hakanud tellima kohalikelt tootjatelt kaks korda rohkem mune.

Tootjad on tellimuste täitmisega hädas, kuna kanu ei saa üleöö kaks korda rohkem munema panna. Kui lepingut ei täida, ootavad aga ees trahvid.

“Praegu on täielik segadus,” tunnistab Puksov, kes plaanib täna ETK-ketiga uue hinna osas läbi rääkida. Segadus tähendab aga seda, et mõnest poest saab kümnese munakarbi kätte euro eest, teisal tuleb selle eest aga välja käia poole rohkem.

Tõus oli ette teada

Kalli teravilja kiuste pikalt madalal püsinud munade nüüdse hinnatõusu põhjuseks on Euroopa Nõukogu poolt juba 1999. aastal kinnitatud direktiiv, mille kohaselt peavad kõik munakanad alates 2012. aasta 1. jaanuarist elama uutes, avaramates ja möbleeritud puurides.

Möbleeritud puuris peab kanadel olema siblimisala, küüneviil, õrs puhkamiseks ja eraldatud munemiskoht.

Mullu jaanuaris ennustasid Maalehes nii Talleggi kui ka Sanlinnu esindajad, et vanade puuride kasutamise lõppemisega 2011. aasta lõpus väheneb munatoodang ja hinnad hakkavad tõusma. See ongi käes.

Samas pole Tallegg ja ka Linnu Talu täielikult uutele puuridele üle läinud. Seega pole Eesti ammu kehtestatud nõudeid täitnud. “Eestis siiski olulisi probleeme pole ja asi on finišisirgel,” väidab veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Munele hakkavaid kanu enam vanadesse kitsastesse puuridesse ei panda, ja need kes seal veel elavad, peaksid lähikuudel munemis- ja ka elutsükli lõpetama.

“Ei usu, et nii madalaid hindu, nagu eelmisel aastal oli, edaspidi näeb,” arvab Sanlinnu ja Viru muna juht Andres Puksov. “Kardan, et hind liigub lähikuudel 1.80–2 euro kanti,” ennustab ta.

Igal juhul on OÜs Sanlind mulluse madala munade hinna tõttu tühjalt seisnud kanala jälle täidetud ja mune peaks mullusest rohkem tulema.

Mujal munad veel kallimad

Tšehhis on kümne muna hind tõusnud juba 2.50 euroni, nii et odavamaid mune käiakse üle piiri Saksamaalt ostmas.

Kõige kallimad on munad aga hoopis Londonis, kus kümnene M-suuruses karp maksab Emori andmetel 3.45 eurot.

Paar viimast aastat Londonis elanud Eva Unt kinnitab nii kõrget hinda. Tema ostab L-suuruses mune, mille kümnese paki eest tuleb välja käia 2.99 naela ehk 3.60 eurot. “See on vist kallis, aga me oleme nii kaua juba ära olnud, et ma ei mäleta enam Eesti hindasid,” tunnistab ­naine.

Emori andmetel maksid M-suuruses kodumaised munad veebruaris 1.14 eurot.


Kümne M-suuruses muna hind eurodes mullu detsembris

Tallinn 1.25

Riia 1.33

Vilnius 1.01

Helsingi 1.45

Stockholm 2.27

Varssavi 0.88

Praha 0.97

Amsterdam 1.59

Berliin 1.29

Kopenhaagen 2.42

London 3.45

Allikas: AS Emor