Maasikalehtede sinakaks ja läiketuks muutumine koos hilisema punakaks värvumise ning närbumisega viitab taimede nakatumisele maasikajuurte punamädanikku ehk fütoftoroosi. Tekitaja on seen Phytophthora fragariae var. fragariae.

Haige taime suuremate juurte ja risoomi pikilõikes on näha, et nende kesksilinder on värvunud punakaks. Taime kõrvaljuured on aga kõdunenud.

Haigus kandub edasi istikutega, kasvukohal levib taimelt taimele mullaveega. Seene püsieosed säilivad mullas eluvõimelisena kuni 8 aastat.

Punamädanikule on vastuvõtlikud sordid ‘Senga Sengana', ‘Jonsok', ‘Venta', ‘Honeoye' ja ‘Elsanta'.

Seene arenguks parim temperatuur 10-17° esineb kevadel ja sügisel. Seepärast ilmneb tõbi ka kõige tugevamini kevadel enne õitsemist ning septembris. Haigestumist soodustavad raske tihenenud muld ja mulla liigniiskus, sealhulgas isegi ajutine, jahedad sademeterikkad ilmad, tihe taimestik, fosfori, kaaliumi ning mikroelementide vaegus.

Taimelehtede ja varte kasvupidurdust, sinakasroheliseks ning hiljem violetjaks muutumist võib põhjustada ka fosfori omastamise häire. Seda tuleb ette nii liiga leeliselise (pH üle 7) kui happelise mulla (pH alla 5,5), toitesoolade kõrge üldkontsentratsiooni ja liikuvate rauaühendite rohkel esinemisel. Viimane tekib happelise mulla korral.

Fosforipuudus küll kiirendab füto-ftoroosi arengut, ei hävita aga taime.

Fütoftoroosikahtlaste maasikataimede rohkel esinemisel kaevake kõik need, isegi väliselt tervena näivad, peenralt üles ja hävitage.

Esimesed üksikud haigestunud taimed kõrvaldage kohe koos suure mullapalliga ning desinfitseerige augud Previcur 607 SL-iga (30-40 ml/10 l). Samuti desinfitseerige aiatööriistad, mida kasutasite.

Väetage maasikataimi rikkalikult kompostiga ja kobestage tihenenud mulda. Ärge istutage istikuid sinna, kus haigestumisest rikutud muld, enne 6-8 aastat.

Uus istandik rajage kontrollitud taimedega, hoidke kasvukoha muld õhurikas ning vältige maasikate kasvatamist kartulite järel ja viljapuude lähedal. Sobivad eelviljad on porgand, peet, sibul. Hoiduge liiga tihedast istutusest.