Ühing algatas samas ühise pöördumise ning kuna 23. mail möödus 200 aastat pärisorjuse kaotamisest, tehti ettepanek kohandada just see päev kodupäevaks.

MRÜ esimees Enno Uibo andis kirjaliku pöördumise üle justiitsminister Urmas Reinsalule, kes lubas edasise asjaajamise võtta oma südameasjaks.

Üritusel osalenud peapiiskop Urmas Viilmaa pidas kodu päeva tähistamist vajalikuks ja lootis, et juba järgmisel aastal võime kodupäeva juba ametlikult tähistada. Riigikogu liige Eerik-Niiles Kross märkis, et kodu mõiste on eriline ning nii näiteks puudub ühe meie lähedase suurriigi keeles üldse kodu mõiste. “Veel hiljuti lauldi seal suurusejoovastuses, et minu aadress pole tänav ega maja, vaid suur liit,” märkis Kross.

“Loodetavasti ei kao Eesti kodu, talu ja pererahva külalislahkus kunagi,” ütles Enno Uibo, lisades, et ootab huviga, kas rohujuure tasandilt tulnud ettepanek pälvib valitsuse tähelepanu.

Murtud Rukkilille Ühing on represseerituid ja küüditamisohvreid ühendav organisatsioon, mis on korraldanud üle Eesti konverentse, represseeritute kokkutulekuid ja tervisepäevi ning avanud mälestuspaiku.