“Suured, üle kahemeetriste puidust tokkidega admiraliteediankrud leiti laevade ankurdamisalast F. Meresõiduohutuse seisukohalt osutusid need veealusteks takistusteks, mis võivad seada ohtu laevade ankurdamise samal merealal. Seetõttu otsustasime need sealt välja tuua. Mereväe tuukrid ja veeteede ameti laeva EVA-316 meeskond tõstsid leiud novembris veest välja ja viisid need Hundipea sadamasse,” rääkis eelmise aasta lõpul veeteede ameti pressiesindaja Priit Põiklik.

Esialgu oli plaan ankrud viia Lennusadamasse meremuuseumi, kuid hiljem leiti, et ankrud võiksid jääda sinna lähedale, kus nad asusid.

Muinsuskaitseametil ja Viimsi vallal on kavas koostöös ankrud konserveerida, anda üle Rannarahva muuseumile ning transportida Naissaare sadamasse. Ankrud jäävad sadamaalale ja on seal tulevikus näha kõigile Naissaare sadama kaudu saarele saabujatele.

Lähiajal toimetatakse ankrud Hundipea sadamast Miiduranda, kus need konserveeritakse. Naissaare sadamasse, ankrute tulevasse asupaika, rajatakse ankrute kaitseks päikese ja sademete eest kerge varikatus.