“Kandideerisin erialadele, mis mind tõeliselt huvitavad,” põhjendas ta.

Katrini esimene eelistus on avalik haldus TTÜs ning teine Skandinaavia keeled ja kultuurid. “Kuna minu riigieksamite tulemused olid head, sain ka pea kõigile erialadele sisse,” ütles ta, lisades, et otsustas oma lõpliku valiku veel lahtiseks jätta.

Vastuvõtukord muutus

Samuti mullu Hugo Treffneri Gümnaasiumi lõpetanud Valdur Rosenvald kandideeris Tartu Ülikooli ajaloo ja psühholoogia erialadele. “Ajalukku sain juba sisse, nüüd proovin psühholoogiasse ka,” ütles ta psühholoogia erialakatsele mineku eel.

Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi lõpetanud Änni Koppel, kes samuti Tartu Ülikooli psühholoogia erialakatsel käis, oli teisteks variantideks võtnud veel haridusteaduskonna humanitaarained ning Tallinna Ülikoolis riigiteadused ja inglise keele. “Igaks juhuks,” põhjendas ta oma valikute hulka.

Tartu Ülikooli bakalaureuseõppesse laekus tänavu kevadel 11 178 avaldust, mis on ligi kaks korda rohkem kui mullu.

TÜ vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul ei olnud nii suures avalduste hulgas midagi üllatavat. “Kuna meie ülikoolis muudeti tänavu vastuvõtt paremusjärjestuse põhiseks, esitasid avalduse nüüd kõik, kes soovisid ülikooli astuda,” põhjendas ta.

Varasema, lävendipõhise süsteemiga oodati sisseastumisavaldust vaid neilt, kes juba teadsid, et ületavad vajaliku lävendi lõpueksamite või sisseastumiskatsete tulemustega.

Tallinna 32. Keskkooli lõpetanud Saskia Kivi kandideeris ühtekokku neljale erialale, milleks on Tallinna Ülikoolis suhtekorraldus ning inglise keel ja kultuur, Tartu Ülikoolis aga ajakirjandus ja kommunikatsioon ning haridusteaduskonna humanitaarained.

Kuna tema eksamitulemuste keskmine oli üle 90 punkti, siis ülikooli sissesaamisega tal probleemi polnud. “Pigem proovisin nii paljudesse kohtadesse sellepärast, et polnud ise kindel, mida ma õppida tahan,” selgitas ta ja lisas, et eelistab siiski jääda Tallinnasse.

Seda osalt ka seetõttu, et Tallinna Ülikool tagab tasuta õppekoha kõigile neile, kel eksamitulemuste keskmine oli üle 90 punkti.

Tallinna Ülikool suutis tänavu saavutada kõige tihedama konkursi ühele erialale — õigusteaduse bakalaureuseõppesse laekus peaaegu 130 avaldust ühele kohale. Teiste erialade ja ka teiste suuremate ülikoolide konkursinäitajad jäävad sellest kaugele maha.

“Kuna eelmisel aastal liitus meiega endine Akadeemia Nord, siis õigusteaduse vastu on huvi kasvanud,” selgitas Tallinna Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore ja lisas, et teiste erialade lõikes on sisseastujate hulk jäänud üldjoontes samaks.

Ta oletas, et tõenäoliselt üritavad uued sisseastujad proovida mitmesse ülikooli ja mitmele erialale, mistõttu ka avalduste arv on tõusnud. Ka on tema hinnangul suurenenud huvi kõrghariduse ja ülikoolis õppimise vastu üldse.

Seevastu Tallinna Tehnikaülikooli laekus varasemaga võrreldes vähem avaldusi. Bakalaureuseõppesse on neid seni tulnud 8290.

Vastuvõtt kestab

Samas tunnistas TTÜ vastuvõtu peaspetsialist Kirsti Naaber, et huvi reaalainete vastu on siiski kasvanud.

“Tehniline füüsika, rakenduskeemia ja biotehnoloogia ning ka toidutehnika ja tootearenduse erialad on enneolematult populaarsed,” kinnitas Kirsti Naaber.

Kuigi riigieelarvelistele kohtadele on vastuvõtt TTÜs lõppenud, jätkub see tasulistele kohtadele 10. augustini. “Ilmselt mõni tuhat avaldust tuleb juurde, kui hästi läheb,” lisas Kirsti Naaber.

Tartu Ülikool
- Bakalaureuseõppesse esitati 11 178 avaldust.
- Populaarsemad erialad: hispaania keel (ühele õppekohale kandideeris 23,4 inimest), psühholoogia (16,9), füsioteraapia (13,5), õigusteadus (12,4), taani keel (11,7) ja inglise keel (10,7).

Tallinna Ülikool
- Bakalaureuseõppesse esitati 8668 avaldust.
- Populaarsemad erialad: õigusteadus (129,75), riigiteadused (36,88) ning inglise keel ja kultuur (23,35).

Eesti Maaülikool

- Bakalaureuseõppe riigieelarvelistele kohtadele esitati 3406 avaldust.
- Populaarsemad erialad: ökonoomika ja ettevõtlus (43,25), maastikukaitse ja -hooldus (18,11), loodusvarade kasutamine ja kaitse (13,29), maastikuarhitektuur (9,28), kinnisvara planeerimine (9,11).

Tallinna Tehnikaülikool
- Bakalaureuseõppesse on seni laekunud üle 10 000 avalduse. Vastuvõtt riigieelarvevälistele kohtadele kestab 10. augustini.
- Populaarseimad erialad: ärindus, informaatika, rakenduskeemia ja biotehnoloogia, avalik haldus ning toidutehnika ja tootearendus.

Allikas: kõrgkoolide koduleheküljed