Kasutades munakarpe, ei tohi nendel aga olla teise tootja või pakenduskeskuse infot.

Kui tegu on väikeses koguses tootjaga ehk farmis on kuni 50 lindu, peab müügikohas esitama info munade päritolu kohta, näidates ära tootja nime ja aadressi ning “parim enne” kuupäeva, mille tootja määrab ise alates munemise päevast. Kõige rohkem võib see olla 21 päeva.

Enam kui poolesaja linnuga farmi korral peab otse tarbijale turustamisel olema munale kantud tootjakood, mis näitab lindude pidamise viisi, riiki ja ettevõtte PRIAs registreerimise numbrit.

Müügikohas peab olema esitatud jällegi info “parim enne” kuupäeva kohta.

Segadusi on tekitanud seegi, kuidas linde loetakse. Kas 50 hulka arvatakse ka tibud, noorlinnud ja kuked? Vastuse annab statistikaamet.

“Statistikaamet loeb kokku kõik majapidamises peetavad kodulinnud, ka tibud ja noorlinnud,” paneb põllumajandusstatistika osakonna projektijuht Eve Valdvee kahtlustele punkti.

Samas lisab ta, et põllumajandusametil ja PRIA-l on eri puhkudeks oma reeglid, kuidas linde arvestatakse. Näiteks mahepõllumajandusliku tootmise toetuse saamiseks peab taotlejal olema vähemalt 50 üle kuue kuu vanust munakana.



MUNADE SALADUSED

Mida tähendab väike kiri munal?

- Kanamunad jaotatakse kaheks kvaliteediklassiks:

• A ehk värsked inimtoiduks mõeldud munad;

• B ehk tööstuses kasutatavad munad.

- A-klassi munad märgistatakse tootjakoodiga,

mis koosneb numbritest ja tähtedest.

• Esimene number koodis (0−3) näitab lindude pidamise viisi.

Nendeks on:

0 – mahepõllumajanduslik tootmine;

1 – vabalt peetavate kanade munad;

2 – õrrekanade munad;

3 – puuris peetavate kanade munad.

• Järgnevad tootjariigi kood (näiteks EE – Eesti, LV – Läti, LT – Leedu) ja PRIAs registreeritud ning registrisse kantud viiekohaline ettevõtte eraldusnumber.

• Inimtoiduks mõeldud munade karbil on kirjas pakenduskeskuse tunnustamise number, kvaliteediklass, kaalukategooria, minimaalne säilivusaeg, säilitamistingimused, munad munenud kanade pidamise viis, tootjakoodi tähenduse selgitus, tootja/pakendaja või maaletooja nimi ja kontaktandmed.

Allikas: veterinaar- ja toiduamet