5. maist 16. juunini toimus moodustatava Nabala looduskaitseala kaitse-eeskirja eelnõu, seletuskirja, ekspertiisi ja kaardimaterjali avalik väljapanek. Selle perioodi jooksul laekus Ametile parandusettepanekuid ja vastuväiteid 21 menetlusosaliselt. Kokku saatis Keskkonnaamet aprilli lõpus-mai alguses menetlusosalistele (omavalitsused, maaomanikud, huvigruppide esindajad) välja 195 teavituskirja, milles anti teada menetluse läbiviija, kaitse-eeskirja eelnõu avaliku väljapaneku ja avaliku arutelu toimumise ning ettepanekute ja vastuväidete esitamise võimaluse kohta.

Keskkonnaamet vaatab laekunud parandusettepanekud ja vastuväited läbi ning vastab kuu aja jooksul kõikidele kirjalikult. Mõnede parandusettepanekute puhul on vajalik kohapeal lisavaatluste tegemine.
2013. aasta lõpul valminud ekspertiisis kinnitas Eesti Maaülikooli professor Kalev Sepa juhitud töögrupp, et Nabala piirkonna kaitse alla võtmiseks on eeldused olemas. Nabala piirkonna väärtusteks on eelkõige sealne tundlik veerežiim, kaitsealused ja haruldased taime-, looma- ja linnuliikide elupaigad, allikad ja allikalised alad. Alal tervikuna on oluline tähtsus loodusliku mitmekesisuse säilimisel, kuid olemasolevad haraliasuvad kaitsealad, hoiualad ja püsielupaigad ei taga alal leiduvatele loodusväärtustele terviklikku kaitset.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus allkirjastas 12.12.2013 käskkirja, millega alustati Nabala looduskaitseala moodustamine. Avalikustamisprotsessi viib läbi Keskkonnaamet, kes edastab maaomanike ja teiste huvirühmadega läbiarutatud eelnõu Keskkonnaministeeriumile.
Avalik arutelu toimub 30. juulil 2014 kell 17.00 Oru Külakeskuse suures saalis (Oru, Kose vald).