Viimastel nädalatel on Eesti elektritarbijad saanud mitu korda ebameeldiva üllatuse osaliseks, kuna börsihind on mõnel päeval olnud üle kahe korra kallim kui Soomes.

"Meie elektrijaamas toodetud elekter koosneb mitmest komponendist," ütles "Naerile" elektrijaama elektrišokiosakonna pressiesindaja Valdur Rindkere.

"Elektronidele lisaks mängib kvaliteetse elektri puhul olulist rolli elektriaktsiis," selgitas Rindkere. "Viiendiku tootest moodustab aga käibemaks, ilma milleta jääks elekter lahjaks ega paneks väikest laualampigi põlema."

Pressiesindaja sõnul on aktsiisi ja käibemaksu hind püsinud viimasel ajal suhteliselt stabiilne, kuid elektronide maailmaturuhind on märgatavalt tõusnud. Seetõttu on ka elekter varasemast kallim.

"Me oleme saatnud kosmosesse oma satelliidi ning tõusnud maailma e-riikide etteotsa," lausus Rindkere, "seetõttu ei saa me ka elektri tootmises jääda XIX sajandi tasemele, mil arvati, et tegu on lihtsalt vabade elektronide suunatud liikumisega. Asi aga pole sugugi nii lihtne.

Elektrone on maailmas umbes 1088. Uusimate kvantfüüsika teooriate kohaselt, mis rajanevad Schrödingeri, Heisenbergi ja Diraci arvutustel, ei püsi elektronid paigal, vaid liiguvad suurel kiirusel ühest kohast teise.

Elektron, mis ühel hetkel asub sinu kodus elektrijuhtmes, võib järgmisel hetkel olla Lätis, Leedus, mis tahes muus paigas universumis või koguni Venemaal.

Elektrijaama töötajatel tuleb näha ränka vaeva, et mööda maailma laiali paisatud elektronid taas kokku korjata ning elektrivõrku suunata. See töö on väga pingeline ja aeganõudev. Paljud töötajad peavad seetõttu tegema ületunde ning see tõstabki elektri hinda."

Uurime, kas elekter võiks tulevikus odavneda.

"Loodame juba lähiajal elektronide hinna alla saada," lubab pressiesindaja. "Meie juhtkond tutvub praegu Richard Feynmani teooriaga, mille kohaselt on universumis vaid üks elektron, mis liigub ajas edasi-tagasi ning viibib üheaegselt paljudes kohtades.

Kui see teooria leiab kinnitust, saame hinnast vähemalt 20 protsenti alla."

SERGEI KRAANA

priitahtlik elektronipüüdja



KOKSTI

Haiku

Elu on vilets -

poes ei ole sabagi

nagu vanasti!

A. ITSKOK



INNA VAATLUS

INNA AEG

vapper ja ilus

Ükspäev küsisin endalt peegli ees, et miks ma joon.

Mu vanamees Ain, endal pohmell kõrvuni, võttis mul ümbert kinni (veel ulatab) ja ütles: "Kaine peaga ei saa ju seda Eesti elu elada."

Jah, tal on õigus. Kui kilki peas ei ole, mine või hulluks.

Meie kandis läheb muidu rahulikult, kui ainult seda ühteheitmise kampaaniat poleks ette võetud. On igapäevaseks tõsiasjaks saanud see, et kes enne oli Keskerakonnas, on nüüd Reformierakonnas. Või vastupidi. Ain ütles seda kuuldes: "S...a kah, ühed liberaalid kõik!"

Ma ei ole kunagi kahelnud Vilja, Aini ja Toomase liberaalsuses. Keskparteis olles õõnestasid nad issakese jalgealust. Liberaalsust õhkas neist igal sammul enne ja pärast issakesega kohtumist.

Katkust ja eesti rahva väljasuretamisest ma siin parem ei räägi - mine tea, millal mul endal tuleb kange tahtmine oravate poole üle minna.

Ain ütles seepeale, et pole vahet, kes Andruse juurde, kes Edgari juurde astub, aga hea, et keegi pole veel ämbrisse astunud. Mina selles nii kindel ei oleks.

Sõbrannadega minu pool kohvilauas istudes imestasime, et miks küll nukumeister Meelis Pai Keskerakonda astus.

Naabri-Maimu pakkus, et küllap tuleb nüüd Tallinna munitsipaalnukuteater (seal ju terve käpiknukutrupp ammust ajast olemas, samuti peanäitejuht ning kunstiline juht), kelle mängukohaks saab Kesknukuteatri-nimeline Linnahall ning kes hakkab konkurentsi pakkuma riiklikule Langi-Komissarovi-nimelisele nukuteatrile.

Vaatasin eelmise kuu elektriarvet. Oli teine täitsa särtsakas. Kas me sellist elektriturgu tahtsimegi?

Ma olen ammu öelnud, et miks lubati IRLi minister elektri ligi!? Minu meelest oli piisava ohu märk juba see, kui üks teine IRLi minister Tallinnas Vabadussõja samba ja selle valgustusega jändas.

Koduigatsustasu saava Siim Kallase asemel tuleb varsti siit ära saata uus eurovolinik. Teen ettepaneku nimetada kandidaadi kandidaadiks Juhan Parts, kelle kabinetiülemaks saab Tero Taskila. Elagu Eesti!

Keskerakondlased, tulge üle! Saate jõuluks koju ja kõhud täis!

Rubriiki toetab perekond Pentus-Rosimannus-Autorollo.




VAATAKS TÕTT

Heido Vitsur: "Poliitikute ja võimul olevate erakondade vahetumise mõju majandusele on Eestis olnud äärmiselt väike."

Äripäev, 29. mai 1998




TÕRRE PÕHJAST

Kui Aristoteles oleks elus, oleks tal oma jutusaade.

TIMOTHY LEARY



TÕSI TAGA

- Kus suitsetamine keelatud, seal tuleb tõmmata salasigarette.

- Kepikõnd on nii laialt levinud, et seda võib nimetada juba kepideemiaks.

- Kas ka lampjalgadega jalakäija peab helkurit kandma?

- Kõige hullem on lugu siis, kui suurriigi juht on tuumanupust nikastanud.

- Joodik peaks kustutama janu oma halbade külgede nimekirjast.

ANDRES ÜLVISTE


NÄPATUD NÄPUKAD

- Koristusfirma kosutab teenuseid.

- Ostan küünealust rulliheina.

- Pakun puidu häkkimise teenust.

- Müüa lõhutud küttepuid. Alates kümnest rummist transport tasuta.

TIIA SOASEPP



PEALT KUULDUD

"Kallis mees, mul on praegu kiire. Tähistame siin tüdrukutega. Vii sina laps sünnitusmajast koju."