Viimastel nädalatel on Eesti elektritarbijad saanud mitu korda ebameeldiva üllatuse osaliseks, kuna börsihind on mõnel päeval olnud üle kahe korra kallim kui Soomes.

"Meie elektrijaamas toodetud elekter koosneb mitmest komponendist," ütles "Naerile" elektrijaama elektrišokiosakonna pressiesindaja Valdur Rindkere.

"Elektronidele lisaks mängib kvaliteetse elektri puhul olulist rolli elektriaktsiis," selgitas Rindkere. "Viiendiku tootest moodustab aga käibemaks, ilma milleta jääks elekter lahjaks ega paneks väikest laualampigi põlema."

Pressiesindaja sõnul on aktsiisi ja käibemaksu hind püsinud viimasel ajal suhteliselt stabiilne, kuid elektronide maailmaturuhind on märgatavalt tõusnud. Seetõttu on ka elekter varasemast kallim.

"Me oleme saatnud kosmosesse oma satelliidi ning tõusnud maailma e-riikide etteotsa," lausus Rindkere, "seetõttu ei saa me ka elektri tootmises jääda XIX sajandi tasemele, mil arvati, et tegu on lihtsalt vabade elektronide suunatud liikumisega. Asi aga pole sugugi nii lihtne.

Elektrone on maailmas umbes 1088. Uusimate kvantfüüsika teooriate kohaselt, mis rajanevad Schrödingeri, Heisenbergi ja Diraci arvutustel, ei püsi elektronid paigal, vaid liiguvad suurel kiirusel ühest kohast teise.

Elektron, mis ühel hetkel asub sinu kodus elektrijuhtmes, võib järgmisel hetkel olla Lätis, Leedus, mis tahes muus paigas universumis või koguni Venemaal.

Elektrijaama töötajatel tuleb näha ränka vaeva, et mööda maailma laiali paisatud elektronid taas kokku korjata ning elektrivõrku suunata. See töö on väga pingeline ja aeganõudev. Paljud töötajad peavad seetõttu tegema ületunde ning see tõstabki elektri hinda."

Uurime, kas elekter võiks tulevikus odavneda.

"Loodame juba lähiajal elektronide hinna alla saada," lubab pressiesindaja. "Meie juhtkond tutvub praegu Richard Feynmani teooriaga, mille kohaselt on universumis vaid üks elektron, mis liigub ajas edasi-tagasi ning viibib üheaegselt paljudes kohtades.

Kui see teooria leiab kinnitust, saame hinnast vähemalt 20 protsenti alla."

SERGEI KRAANA

priitahtlik elektronipüüdja