Einstein leidis juba enam kui sada aastat tagasi, et kõik on suhteline ning sõltub vaatleja positsioonist ja taustsüsteemist.

Teadus on viimastel aastakümnetel jõudsasti arenenud. Leitud on enam kui 40 aasta eest ennustatud Higgsi boson, arusaam universumi ehitusest on tundmatuseni muutunud.

Teooria, mille kohaselt aatomituum on jagamatu, on ammu unustatud. Oleme jõudnud kvarkideni, mis omakorda jagunevad veelgi väiksemateks osakesteks, ning lõpuks võibki õigus olla neil, kelle arvates on mateeria vaid illusioon, mis koosneb ülikõrgel sagedusel vibreerivatest stringidest.

Kui võtta aatomituum ning suurendada see piltlikult keskmise apelsini suuruseks, oleks vahemaa tuuma ümber tiirlevate elektronidega ligi 7 kilomeetrit. Seega koosnebki aine peaasjalikult tühjusest.

Paljude teadlaste hüpoteesi kohaselt ongi meie universumi näol tegu hiiglasliku hologrammiga ning mingit objektiivset reaalsust ei ole olemas. Meie igapäevaelu on lihtsalt kaugemal aset leidvate kahemõõtmeliste füüsikaliste protsesside holograafiline projektsioon.

"Kui kogu maailm on hologramm," selgitas "Naerile" Eestimaa Kapitalistliku Partei KK partei ajaloo instituudi allikaõpetuse professor Valdur Rindkere, "on ka Eesti näol tegu hologrammiga. Samuti on hologramm ehk illusioon ka meie hiiglaslik naaberriik Venemaa.

See kinnitab veenvalt mõne poliitiku väiteid, et Eestil pole Venemaa poolt karta mitte mingisugust ohtu, kuna reaalselt ei eksisteeri ei Eestit ega Venemaad.

Holograafiline Venemaa koos oma holograafiliste tankide ja strateegiliste tuumarelvadega lihtsalt ei saa holograafilist Eestit ähvardada."

Teadlane lisab mõnevõrra üllatunult, et füüsika viimane sõna ei ole veel jõudnud Jaapanisse ega Lõuna-Koreasse, kus usutakse siiamaani, et Põhja-Korea on päriselt olemas ning võib maailmale tõsist ohtu kujutada.

SERGEI KRAANA

poliitfüüsika vanemmagister



KOKSTI

Limerik

Kord kurvastas riigimees Jaak:

"Miks kõhn on meil ajalootaak?

   Nii kahju on sellest,

   kui väiksemast vellest

ei tulegi suurema saak!"

A. ITSKOK


INNA VAATLUS

INNA AEG

kapo aastaraamatus

Eelmine nädal oli kultuurisündmustest nii kirju, et künnipäevaks tuli tahtmine Rein Langi ees kummardada.

Samal nädalal, kui kapo tuli välja aastaraamatuga, Rahvarinne tähistas juubelit, inimesi kutsuti messil maale elama ning Tartu Rakverest hakkab tööle Tallinnas, saime teada, et ETV diktor saatis meid kõiki pimedasse kohta.

Tere hommikust! Huvitav, kas ERR otsib Venemaa ja USA korrespondendi kõrval reporterit ka sellesse kohta?

Kutsusin alevinaised enda poole, et veidi lõõgastuda. Sirvisime kohustuslikku kirjandust, teiste hulgas kapo aastaraamatut. Kui hea raamat!

Lugesin sealt naistele ette, et kapo otsib avalikult Venemaa jaoks luuranud spiooni. Kas nad guugeldada ei oska või?

Samas ei saanud ma aru, kas sellele spioonikohale käib avalik konkurss, ja kui käib, siis kuhu ja kellele andmed saata.

Naabri-Maimu tundis huvi, et kas nii kõrgel tasemel konkursi puhul riigihanget ei korraldatagi. Seda ma ei tea, aga ei ole välistatud, et kapo kulu ja kirjadega eest jõuab varsti telekasse saatesari "Sind otsides".

Esitasin Rahvakogule ametliku protesti. Miks ei käsitletud riiklikult oluliste küsimustena seda, kas on vaev olla eestlane, millal lumi sulab, kes on meie vaenlane, miks meil sellised ilmad on, mis on pildil valesti jne.

Rahvakogu peaks tegelema ikka palju tõsisemate teemadega kui see, kas presidenti valida otse, kaude või ümber nurga.

Minu andmetel tulevad sotsid varsti välja uue kampaaniaga. Sotsid, kellele teeb eriti suurt muret meeste ja naiste palgalõhe, hakkavad nõudma, et diskrimineerimine lõpeks ka kinnipidamisasutuses.

"See on ebaõiglane, et Eestis istub kinni rohkem mehi kui naisi," ütles üks proua eestkõneleja. "Selline ebavõrdsus tuleb lõpetada!

Mehed ei pea säärase karistuspoliitika tõttu kannatama ega end alaväärsena tundma. Isegi muu Euroopa nõuab meilt, et trellide taga oleks mehi ja naisi võrdselt."

Mina kui sotside teotajaliige tean, et mida võrdsemalt koheldakse mehi ja naisi vanglas, seda väiksemaks jääb nende palgalõhe.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Luuavarres on oht, et riidekoid surevad välja. Väljasuremise põhjuseks võib olla nälg, sest kasukaid pole senini riidekappi pandud.

Meie küla ilmatark ennustas, et tänavu tulevad jõulud kindlasti valged, sest lumi ei jõua selleks ajaks veel ära sulada.

Mina selles nii kindel ei ole, aga loodan siiski, et suurem osa lumest on selleks ajaks taandunud ja järele jääb ainult üksikuid valgeid laike.

Nädal aega kontrolliti meie südameid ja lõpptulemusena võib öelda, et Luuavarres on südamega inimesed.

Põhu Karla lasi peale oma südame kontrollida ka poest ostetud lehmasüdant. Karlal tekkis kahtlus, et äkki on seal ka raasuke hobuse südant.

Petukaupa siiski polnud - kõik oli nii, nagu peab. Järgmine uuring toimub kuu aja pärast. Siis kontrollivad, kas meil pole kops üle maksa läinud.

Poe juures arutasid filosoofid, et peaks õlletootjatele ettepaneku tegema. Kui päevad lähevad järjest pikemaks, võiksid ka õllepudelid suuremaks minna.

Mis kogus see kaks liitrit suvel ära ei ole! Pudel peaks vähemalt seitsmeliitrine olema. Siis saaks ühe pudeliga esimese janu ära kustutada.

Leida vaatas telekast, kuidas inimesi ilusamaks lõigatakse. Ütles, et tema oleks samuti sinna saatesse läinud, kuid oma ilu tõttu ta selle saate raamidesse ei sobi.

Säh sulle pirukat! Ma ei teadnudki, et olen iluduskuninganna mees. Tore üllatus.



VAATAKS TÕTT

LAURI BEEKMANN: "Muidugi on tore, kui parandatakse teid. Ka rohketel kirstuautodel on siis parem alkoholiohvreid surnuaeda sõidutada."

Eesti Päevaleht, 8. september 2005



TÕRRE PÕHJAST

Tühi tüüp on ennast täis.

EDWARD ABBEY



TÕSI TAGA

- Määri Vene karule mett mokale palju tahad, teist külge ta ikka ei keera.

- Sihvakate säärtega on karjääriredelil pikemad sammud.

HEIKI MAIBERG

 - Avatud elektriturul hoiduge juhuslikest kontaktidest!

- Kohaneda on kõige parem soojal kohal.

- Silmapaistvad palgad peavad olema ka läbipaistvad.

- Mõnegi riigiametniku väljaminekuid tuleks piirata politsei turvalindiga.

ANDRES ÜLVISTE

Hoolimata keerulisest majanduslikust olukorrast lubasid Euroopa rahandusministrid, et hoiavad pii väärtuse 3 ja 4 vahel vähemalt käesoleva aasta lõpuni.

NETI RENT