2. Sinu käsutuses olev B-kategooria mootorsõiduk on varustatud rooliga, mille abil on võimalik muuta sõiduki liikumissuunda. Rool on ringikujuline ese sinu ja sõiduki armatuurlaua vahel.

Vasakule pööramiseks keera rooli vasakule, paremale pööramiseks paremale. Enne järsemat suunamuutust anna sellest Sinu taga liikuvatele mootorsõidukitele märku suunatuledega (vt p 4).

3. Lisaks gaasipedaalile, mille kasutamise oled juba kindlasti ära õppinud, on nüüdisaegsed B-kategooria mootorsõidukid varustatud ka piduripedaaliga.

Piduripedaal on üks kahest või kolmest sinu labajalgade juures asetsevast üles-alla liikuvast seadeldisest, mille abil on võimalik sõiduki liikumiskiirust vähendada. Kasuta piduripedaali alati, kui soovid sõiduki liikumiskiirust vähendada või seda peatada.

Piduripedaali abil saad vältida ka kokkupõrkeid sinu liikumist takistavate mootorsõidukite, jalgratturite või jalakäijatega, kui sul ei õnnestu neist rooli (vt p 2) keerates mööda sõita.

4. Kahjuks on kuni viimase ajani lubatud sõidukirooli istuda vaimse puudega inimestel, kes ei suuda sinu manöövreid ette näha, ilma et sa sellest neile märku annaksid.

Nüüdisaja sõidukitele on paigaldanud ohtralt lisavarustust. Sulle juba tuntud CD-mängijale ja bassikõlaritele lisaks võib peaaegu igast sõidukist leida kangitaolise lüliti, millega saab sisse lülitada auto esi- ja tagaossa paigutatud nn suunatuled – kollased lambid, mis annavad teistele liiklejatele sinu liikumissuuna muutmisest aegsasti märku.

Kasuta suunatulesid alati, kui on tekkinud kahtlus, et mõni loll ei saa aru, kuhu sa sõidad.

Soovime Sulle edu B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse kasutamisel.

SERGEI KRAANA
juhtimisõpetaja