"Niigi lühikest valget aega tuleks kasutada õppimiseks, mitte logelemiseks," lausus "Naerile" Kanaküla mittetäieliku keskkooli õppealajuhataja asetäitja kasvatustöö alal, kapitalistliku töö kangelane Valdur Rindkere (valimisliit Kodumuru).

"Meil on andmeid," lisas teeneline pedagoog, "et vaid vähesed õppurid haaravad suvevaheajal õpikute ja konspektide järele. Korrutustabel, käändkonnad ja ristõieliste tolmlemine unustatakse kohe, kui viimane koolikell on kõlanud.

Põgusad käigud avalikesse randadesse annavad tunnistust, et paljud lapsed ja noored veedavad oma suvepäevi ujudes ja mõnuledes.

See aga tähendab, et sügisel on suurem osa eelmisel õppeaastal omandatud teadmistest ununenud."

Teadlaste andmetel unustab õpilane juba paari päeva möödudes ligi 80% õpitust, paari nädala pärast pole tal aga meeles rohkem kui 10%.

"Pea kolm kuud kestva suvevaheaja lõpuks on õpilane unustanud kõik raske vaevaga omandatud teadmised, oskused ja vilumused, ja nii tuleb 1. septembril taas nullist alustada," tõdes Rindkere kahetsusega.

"Suvevaheaeg on nõukogudeaegne igand ning tuleb visata ajaloo prügikasti, vaheajad aga tuleb jaotada ühtlaselt kogu aastale," teeb pedagoog ettepaneku.

Uue kava kohaselt algab kooliaasta 1. septembril ja lõpeb 31. augustil. Iga viie päeva järel on kahepäevane vaheaeg, mis on piisavalt pikk, et puhata, kuid piisavalt lühike, et mitte unustada õpitut.

Kui lapsed on terve suve koolis, säästab see ka vanemate raha, sest puhkusereisidel saab käia ilma lasteta. Samuti pole lastel 1. septembril koolišokki, kuna koolitee on veel selgelt meeles.

Mis aga saab õpetajatest, kes uue koolikorralduse järgi puhkusele ei saagi?

"Ka nemad peavad mõistma, et raha ei tule kergelt ning igaüks peab oma palga ausalt välja teenima," selgitab Rindkere (valimisliit Kodumuru).

SERGEI KRAANA,

"Naeri" rahvavalgustuse osakonna juhataja