23 aastat tagasi nägi tädi Maali naabrinaise pool külmkappi. Väega hää asi. Eriti suvel. Kui poes on vorsti, võid võtta kohe suurema tüki ja jätkub vähehaaval süües terveks nädalaks, kuni külapoodi jälle vorsti tuuakse.

Maalil rublasid ikka oli, aga külmkappi ei olnud saada. Defitsiit!

Naabrimees Juhan andis nõu: "Maali, sa mine Tallinna. Seal uued mehed pukis, küll nad sulle, vanainimesele, selle väikse külmkapi leiavad. Aga trügi kohe kõige kõrgema mehe juurde - võim on nende käes."

Maali siis ühel hommikul läkski. Õpetuse järgi võttis bussijaamast suuna otse suure valge maja poole. Seal olla kõige kõrgemad juhid, kelle käes on otsustamise õigus.

Valges majas võeti tädi Maali lahkesti vastu ja küsiti, mis mureks. "Mureks on saada kõige kõrgema mehe jutule," kostis Maali.

"Väljas on kõige kõrgem mees. Tema jutule nüüd küll kuidagi ei saa."

No eks ma siis oota, kuni ta tagasi tuleb, mõtles Maali ja istus jalgu puhkama.

Kui ta oli juba tubli tunni istunud, märkas teda teine ametnik ja küsis omakorda, mis naisel sooviks.

"Külmkappi sooviks saada, aga ootan kõige kõrgemat meest. Väljas pidi teine olema."

"Oi ei, meie maja kaubandusega ei tegele. Sa mine Toompeale ministrite nõukogusse."

Maali läks Toompeale. "Tahaks kõige kõrgema mehe jutule saada. Kes teil siin see mees on?"

"Tema jutule nüüd küll ei saa. Toome ise."

No vaat kui tore, et ise toovad, mõtles Maali ja võttis istet.

Läks jälle tubli tund, enne kui üks teine ametnik temaga juttu tegi.

"Siin majas kaupu ei jagata. Mine kaubandusministeeriumisse."

Kaubandusministeeriumis vastati Maali küsimusele: "Laos on."

No küll siis varsti kätte ka saab, mõtles Maali.

Tunni aja pärast sai teada, et laos pole mingit külmkappi. Pole vastavat fondi. Fonde jagab plaanikomitee. Laos aga on hoopis kaubandusministri nimi.

Plaanikomitees vastati Maali küsimusele: "Otsason."

Ja kõndis tädi Maali kurvalt bussijaama, et veel valgevalus koju jõuda.

HEINO TONSIVER

rahvasuu ainetel


KOKSTI

Minu teadmised väitlusest

poliitikuga

vaielda või vee sisse

auku kaevata

A. ITSKOK



INNA VAATLUS

INNA AEG

Haa ja Emm

Ahoi, Eesti mehed! Kas kellad keeratud ja kerad kellatud? Mida ma tahan öelda, on see, et mul vanamehega on kõik korras. Isegi kellakäo keerasin tund aega tagasi.

Kas seoses talveajale üleminekuga ei saaks ka tööpäeva lõppu tunni võrra ettepoole tuua? No et kuna varakult läheb pimedaks ja depressiivne aeg seega suureneb, saaks vähemalt töö juurest ülemuse silme alt varem minema.

Kuna olukord loomariigis on pehmelt öeldes mitte väga rahuldav, siis teen ettepaneku, et soovoliniku kõrval peaks meil siin Eestis olema ka zoovolinik, kes võitleb mees- ja naisloomade eest.

Kuna soovolinik on naine ja kogu tema kaaskonnas on naised, siis sugude võrdsuse eesmärgil peaks zoovolinik olema mees ja niisamuti peaksid mehed olema ka kõik tema nõunikud seitsmeliikmelisest meeskonnast.

Zoovolinik võiks töötada põllumajandusmuuseumis, vabandust, -ministeeriumis. Kuna Helir, Valdor ja Seeder lubasid riigiasutused maale kolida, võikski zoovolinik kaugema eesmärgina asuda Väike-Maarja lähedal. Või nimetaks voliniku hoopis zookolliks?

Tallinnas avati uus maailmanimega populaarne riidepood. Lapsed ootasid seal järjekorras terve öö - et saaks esimeseks sisse ja hullult osta. Lapsed istusid ukse taga ja külmetasid. Isegi telekas näidati neid õnnetuid laps-poehoolikuid. Hukas on see Tallinna elu, hukas. Isegi valimised siin enam ei aita.

Kus olid lastekaitse silmad, kus olid lapsevanemad ja miks ei olnud seal politseid väljas? Lapsed olid ju ilma täiskasvanust saatjata öösel linna peal. Alaealised ei tohi uneajal linna vahel kooserdada. Kuhu see kõlbab?

Kui mina noor olin, siis küll selliseid asju ei olnud - olid ainult hullemad järjekorrad.

Reedel avatakse meie alevis uus pood, nimeks Oh ja Ah. Mu vanamees Ain ja naabrimehed lubasid juba öösel poe ette minna, et kell 10 saaks kohe jaole.

Ain lubas madratsi ja magamiskoti kaasa võtta, et vajadusel saaks natuke tukastada, kui külmarohi kipub otsa saama. Veel on vabu kohti.

Kas keegi oskab vanainimesele selgitada, mis on casting'u ja catering'i vahe?


MUDA MIHKEL PAJATAB

Kahju, et valimised juba läbi said. Nii tore oli jälgida, mida kõike inimmõistus välja ei mõtle.

Tavainimene poleks küll selle peale tulnud, et Ülemiste vanake järvest välja kihutada. Nüüd on mul see vanake nähtud ja võin rahuliku südamega siitilmast lahkuda.

Arvasin, et Ülemiste vanake on mingi müüt, kuid tuleb välja, et inimene mis inimene. Lausus isegi ühe lause rahva rahustuseks, et vett veel peale ei tõmba.

Eks nüüd pärast valimisi poevad poliitikud tagasi urgu ja hakkavad oma asju edasi toimetama. Ongi hea, saavad ka valijad rahulikult elada. Muidu kandidaadid tolgendasid igal pool jalus ja ajasid segast juttu.

Meie kogunesime Tigu Evaldi ja Põhu Karlaga valimiste õhtul Kolme M-i klubisse ja püüdsime ennustada, kes kõige rohkem hääli saab. Lõpp läks igavaks, kuna Edgar Esimene noppis hääli nii kuidas tahtis.

Teadagi, kui mehed märjukese juures alustavad vestlust poliitika teemal, siis peagi läheb jutt üle naistele.

Ega seegi kord mingi erand olnud. Pärast teist pudelit ütles Karla, et temal on elus olnud rohkem naisi kui suvel sääski.

Minul polnud Karlale midagi vastu panna. Olen oma teadliku elu olnud koos ainult Leidaga. Mis parata, kõigile pole naisteõnne jagunud.

Tigu Evald püüdis ka veidi sõna sekka öelda, kuid Karla mahlane jutt summutas Evaldi praalimise juba eos.

Jah, mis siin elus ikka enam uut ja põnevat ees ootab. Hea, et on midagi meenutadagi.



VAATAKS TÕTT

ROBERT LEPIKSON: "Venemaal pole mingit mõtet Eestit rünnata - nii väikest riiki on oluliselt odavam ja lihtsam üles osta."

SL Õhtuleht, 6. detsember 2005



TÕRRE PÕHJAST

Kui rikkad saaksid palgata teisi enda eest surema, küll oleks siis vaestel hea elu.

JUUDI VANASÕNA



TÕSI TAGA

- Tallinn alustab kokkuhoidu. Esmalt kärbitakse üks n-täht.

JÜRI PAET

- Kaval poliitik lõikab hoobilt läbi iga kasuliku lindi ja kahjuliku jutu.

- Mõni mees on selline tõbras, et tema perearstiks sobib vaid veterinaar.

- Rikaste eest tuleb seista, et oleks, kelle tagant varastada.

- Revolutsioon algab siis, kui hobune ohjad haarab.

ANDRES ÜLVISTE

ABIKS ELULE

Nimeta naist jumalannaks, ja kohe nõuab ta ohvreid.

ÕNNE NÕU