Lugupeetud Kreeta Karbu!
Ei vasta. Fotol kujutatud kuuse võib lihtsalt ära süüa.
VILLEM SAKSPERE
tühjatoimetaja

KOKSTI
Jaanist saadik jõul meil jõlkus,
supermarketites kõlkus.
Jaan on vaene siiamaani,
ei saa temast rahakaani.
A. ITSKOK

INNA VAATLUS
INNA AEG
mandariini nägu

Eesti on muretsenud, et mis on meie järgmine suur eesmärk. Euroopa Liitu saime, NATOsse saime, viisavabaduse saime, euro saime ja ühtteist oleme veel saanud.

Kuhu edasi, Eesti? Mis on meie rahva järgmine suur eesmärk?

Mina tean. Kuulake nüüd.

Meie järgmine suur eesmärk, mille poole püüelda ja mis kättesaadavaks teha, on see, et me kõik koos elaksime kuidagi üle närvilise jõuluaja, pühademeeleolu ja aastavahetuse. Ja nii igal aastal.
Ma ei tea, kuidas teistes peredes on, aga meil on viimased aastad läinud nii, et need ei ole enam piparkoogid, mis jõuluaja välja kuulutavad.

Mu vanamees Ain, see isehakanud filosoof, ütles mulle eile enne seda, kui ta oma nina täis tõmbas, et tänapäeval tulevad jõulud siis, kui TV 3 hakkab näitama filmi “Üksinda kodus”.

Ma olin temaga põhimõtteliselt päri, kuid väikese erandiga: pühademeeleolu kuulutajaks on ka “Visa hing”. Viimasel ajal samuti “Jääaeg” ja veel mõni jõuluhitt.

Naabri-Maimu, kel meeldib meil käia eriti siis, kui mind kodus ei ole, ütles, et temale on jõuluaja alarmiks see, kui eestlased hakkavad mandariine pugima.

Jah, eks ta ole nii küll. Ju siis hakkame varsti mandariini keeltki rääkima.

Et enne aasta lõppu veel üks heategu teha, saatsin sotsiaalministeeriumile, karskusliidule, viinatootjatele, valitsusele, Riigikogule ja teistele asjast huvitatutele ettepaneku.

Nimelt olen mina märganud, et suuremates linnapoodides on püsti pandud mahepiima automaadid. Lähed automaadi juurde, võtad masinast plastpudeli, lased toru kaudu värske mahelehmapiima pudelisse, paned korgi peale, saad automaadist sildi, paned selle pudelile ja ongi kõik.

Ühesõnaga ettepanek selline, et mahepiima automaadi kõrvale võiks püsti panna ka maheviina automaadi. Ajal, mil järjest jõulisemalt räägitakse kärakapudelile 5- kuni 7eurose miinimumhinna kehtestamisest, oleks see idee igati paslik.

Korrektsuse huvides võiksid automaadid olla kõrvuti. Kui isa eestimaist maheviina võtab, küllap ta siis heldimusest ka lapsele kodumaist mahepiima ostab.

Ja pere ühine poeskäik ongi õnneliku lõpuga – ning arve maksab loomulikult pereema.

MUDA MIHKEL PAJATAB

Kohe-kohe on jõulud ja Luuavarre on siginat-saginat täis. Naised käivad mööda poode kingijahil, meestel on käsil pakilisemad asjad.

Tigu Evald lubas veel heina heina teha, kuni ilmad lubavad.

Põhu Karlal on jõulusamakas käimas ja temal pole aega metsa kuuske otsima minna. Lubas kuuri tagant kase maha saagida ja roheliseks värvida. Loodab, et naine aru ei saa.

Külavanem Mäidu Äädikas soovib külarahvale valgeid jõule. Seepärast lubas ta kuuse vähemalt ühest küljest valgeks värvida.

Minule tundub jõuluaeg eriti raske – Leida on kuuse asjas väga nõudlik. Mõõdab sentimeetrilindiga kõigi oksade pikkust ja nende vahe peab samuti parlanksis olema.

Kui ma jõulud üle elan, on ülejäänud aasta lust ja lillepidu.

Õnneks pole tänavu päkapikud meid tülitamas käinud. Inimesed ei taha, et väikesed habemikud neid öösel pealt passivad ja igasugu sodi sussi sisse panevad.

Külavanem pani Luuavarre teeotsale keelumärgi “Päkapikkude sisenemise keeld” ja märki on tõsiselt võetud.

Nüüd lähen metsa, kus ilmselt pean kõik kuused üle vaatama ja kõige õigemakoju tarima.
Kauneid jõule!

VAATAKS TÕTT
MARTIN MAE: “Üle Eesti on pärastlõunase seisuga veel küllalt palju selliseid kohti, kus jätkuvalt televiisorit küünlavalgel vaadatakse.”
Kanal 2 “Reporter”, 26. november 2008

TÕRRE PÕHJAST
Me elame allakäigu ajal. Noored ei pea oma vanematest enam lugu. Nad on jämedad ja kannatamatud. Nad istuvad muudkui kõrtsis ja neil pole meelerahu.
6000 AASTA TAGUNE HAUAKIRI EGIPTUSES

AMET EI RIKU

  •  Koristaja kasis minema.
  • Maksupolitsei paljastas striptiisitari.
  •  Kosjamoor töötas mehitusfirmas.
  •  Kodukana hakkas poliitbroileriks.
  •  Valija läks häälekoolitusele.
  •  Lageraie vastu tõusis kätemets.

ANDRES ÜLVISTE

ABIKS ELULE
Ühed abielud lõpevad hästi, teised kestavad terve elu.
ÕNNE NÕU

PEALT KUULDUD
“Kus sa olid?”
“Klassi kokkutulekul.”
“Ja kohe kolm päeva?”
“Nojah... Me meenutasime...”
“Mis asja te seal nii kaua meenutasite?”
“No et kus ma elan.”

“Kallis, mida ma sulle hommikusöögiks võiksin teha? Meil on jogurtit, kohukesi, müslit piimaga.”
“Anna jogurtit, kohukesi, müslit ja piima. Ja tee midagi süüa kah.”