Kuna Vabadussõja võidusammas on klaasist, võimaldab see tänu materjali eripärale esile tuua mitmesuguseid varjundeid ning valguse ja varju mänge. Võitjafirma pakkumine sisaldabki valguslahendusi, mis tänu väga keerukale, kuid samas pea taevaliku täpsusega toimivale mehaanikale tagab valgustuse varieerumise nii ööpäeva, kuude kui ka näiteks aastaaegade lõikes.

Kogu seda tehniliselt keerukat süsteemi toetavad sama ettevõtja tarnitavad eriefektid (nt valguse järkjärguline vähenemine õhtu- ja öötundidel; pikaaegne ere valgus koos kõrge õhutemperatuuri ja õhurõhuga suvekuudel; valguse hajutamine vedelate ja tahkete veeosakeste kogumite abil; sume augustivalgus koos kergete vihmade ning üha selgemalt välja joonistuva tähistaevaga hilissuvel; nõrk ja lühiajaline valgus, mida talveperioodil täiendab Vabadussõja võidusamba ümbrusesse laotatav valge pinnakate jne).

Juba lähipäevil sõlmib kaitseministeerium võidusamba uue valgustajaga tähtajatu lepingu.

Ettevõtte Sun, Moon and Stars Ltd esindajalt kahjuks kommentaari saada ei õnnestunud. Firma senist praktikat arvestades võib aga loota, et sel korral on ministeerium leidnud partneri, kelle teenuse kvaliteedis ei pea pettuma.

Asjatundjate arvates on tegu suure potentsiaaliga ettevõttega, kes suudab kvaliteetset valgustusteenust pakkuda veel vähemalt viis miljardit aastat.

SERGEI KRAANA
kaitseministeeriumi nõunik rahvavalgustuse alal