Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul on katataimede kasutamine narkootilise joobe tekitamiseks Euroopas laiemalt levinud viimase kümnendi jooksul. „Eestisse tuuakse katataimi peamiselt Suurbritanniast eesmärgiga viia need edasi Soome.“

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste juhib tähelepanu asjaolule, et vaatamata sellele, et mõnes riigis ei ole katataimede üle riigipiiri toimetamine kuritegu, on Eestis selliste juhtumite puhul tegemist tõsise narkokuriteoga, mille eest seadus näeb ette kolme- kuni viieteistaastase vangistuse.

Kõige värskem katataimede Eestisse toimetamise juhtum leidis aset käesoleva aasta veebruari alguses, kui tollikontrolli käigus avastati Tallinna Reisisadamas Herberti (47) kohvritest kokku üle 22 kg katataimi. Samuti leiti Micheli (60) kottidest kokku üle 17 kg katataimi. Mõlemad mehed peeti kinni ning neid kahtlustatakse isikute grupis keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisseveos ning suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises isikute grupis.

2009. aasta novembris saabus Suurbritanniast lennukiga Tallinnasse Guntars (29), kelle pagasist avastati rohkem kui 17 kg katataimi. Lennujaamas olid tal vastas Mihhail (19) ja Aleksandr (21), kes toimetasid Guntarsi sadamasse, kus ta enne laevale minekut tollitöötajate poolt koos kohvriga kinni peeti.
Eelnevalt oli Mihhail kokkuleppel Aleksandriga pannud interneti erinevatesse portaalidesse üles tööpakkumisi, milles pakkus tööd kulleritele, kes toimetaksid katataime võrseid Suurbritanniast läbi Eesti Soome. Nii võttiski Mihhailiga ühendust Guntars, kes oli katataimede vedamisega nõus.

Põhja Ringkonnaprokuratuur süüdistas Guntarsit, Mihhaili ja Aleksandrit isikute grupis keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisseveos ning suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises isikute grupis. Kokkuleppemenetluse sätteid kohaldades mõistis Harju maakohus 16.03.2010 Guntarsi, Mihhaili ja Aleksandri süüdi ja karistas neid kõiki kolmeaastase vangistusega. Aleksandrile ning Mihhailile määras kohus kolme- ja Guntarsile nelja-aastase katseaja
.
2009. aasta septembris saabus Suurbritanniast lennukiga Tallinnasse Mareks (27), kelle kohvrist leiti tollikontrolli käigus üle 10 kg katataime võrseid. Riigiprokuratuur süüdistab Mareksit narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisseveos, mille eest karistatakse süüdimõistmisel vastavalt kolme- kuni viieteistaastase vangistusega.

2008. aasta novembris saabus Suurbritanniast lennukiga Tallinnasse Hassan (43). Tallinnas Lennujaamas tuvastati tollikontrolli käigus tema kohvrist üle 15 kg katataime võrseid. Harju Maakohus tunnistas Hassani süüdi karistusseadustiku § 392 lg 1 kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ning karistas teda kaheksakuulise vangistusega kolmeaastase katseajaga.

2008. aasta oktoobris saabus Suurbritanniast lennukiga Tallinnasse Suleha Ibrahim Ahmed. Tallinna Lennujaamas läbiviidud tollikontrolli tulemusena leidsid Põhja Maksu- ja Tollikeskuse töötajad Ahmedi kohvritest kokku üle 17 kg katataime võrseid. 2008. aasta detsembris mõistis Harju Maakohus Ahmedi süüdi keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikus sisseveos (KarS 392 lg 1) ja karistas teda ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega. Samuti määras kohus Ahmedile kolmeaastase katseaja.

Ekspertarvamuse kohaselt piisab ühele inimesele ühekordse narkojoobe tekitamiseks 10 — 50 grammist katapõõsa värsketest lehtedest.