Kalmistu näeb hale välja ning kõrgete külaliste eelseisva visiidi tõttu teeb see linnavõimudele muret.

Narva linnavolikogu esimees Mihhail Stalnuhhin pöördus kaitseminister Jaak Aaviksoo poole kirjaga, milles tuletas meelde möödunud aasta detsembri algul Narva linnavalitsuses toimunud töönõupidamist, kus MTÜ Eesti Sõjamemoriaal juhatuse liige Jelena Valme esitas mälestussamba ja hauaristide taastamise projekti.

Stalnuhhin ütles Põhjarannikule, et linn ei saa ise kalmistu taastamise küsimuse üle otsustada, kuna 2007. aastal vastu võetud sõjahaudade kaitse seaduse järgi vastutab nende säilimise ja arvepidamise eest kaitseministeerium.

"Seda kalmistut võib kaheti käsitada. Esimene võimalus - kalmistu peab jääma nii, nagu ta on. Teine võimalus, mille eest on väljas Jelena Valme - ristid ja mälestussammas tuleb taastada. Kumb on õigem, seda on mul raske otsustada. Me peame selles küsimuses iseäranis delikaatsed olema. Selle matmispaiga puhul peab kaitseministeerium poliitika välja töötama," leiab Stalnuhhin.

Narva linnavalitsus on siiski astunud samme, et mälestussammas 24. veebruariks veidi parem välja näeks - 9600 krooni anti selleks, et puhastada roostest ning värvida üle kaks plaati, millel on kirjas langenute nimed.