Reedel, 1. märtsi hommikul teatas mootorkelguga Lämmijärvele läinud mees, et on tiheda udu ja lumesaju tõttu järvel ära eksinud. Samuti oli ta mootorkelgul kütus otsa saanud. Järvel olevatelt kalameestel asukoha järele pärides oli ta saanud vastuseks, et asub umbes 4 km kaugusel ajutisest kontrolljoonest, Vene Föderatsiooni territooriumil. Mehikoorma piirivalvurid informeerisid juhtunust VF piirivalvureid ja võtsid mootorkelguga suuna kohta, kus oletatavasti pidi abivajaja asuma. Peagi tuvastati kontrolljoone ületuse kohas mootorsaani jäljed ning VF piirivalve teatas, et on isiku kinni pidanud. Mees anti üle Mehikoorma piirivalvuritele, kes tõid ta tagasi mandrile. VF piirivalve koostas piiri ületanud isikule väärteomaterjalid. Kontrolljoone ületuse põhjuseks tõi isik halvenenud ilmastikutingimused ja asjaolu, et tal puudusid navigatsioonivahendid.

Samal õhtul avastas Piirissaare radarivaatleja, et üks mootorsaan on ületanud kontrolljoont suunaga Vene Föderatsioonist Eestisse. Asja uurima läinud piirivalvurid tuvastasid, et saan liikus korduvalt üle ajutise kontrolljoone edasi-tagasi. Piirivalvurid pidasid kinni kolm Vene Föderatsiooni kodanikku ühes mootorsaani ja selle slepis olnud kahe kelguga. Taas teatasid kontrolljoonel ekslejad, et halbade ilmaolude tõttu olid nad ära eksinud. Isikud anti üle Vene piirivalvele. Ka sellel seltskonnal ei olnud kaasas navigatsiooniseadmeid. Kaasa oli võetud küll kompass, aga seda kasutada ei osatud.

Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordoni juht Arbo Sillaots ütles, et inimesed ei pane tihti järvejääl sõites ümbritsevat keskkonda tähele ning sõidavad läbi piiritähiste vahelt. „Sellega rikuvad nad aga piirirežiimi ja ületavad ebaseaduslikult riigipiiri,“ selgitas ta.

Vältimaks ebaseaduslikku piiriületust ning tagamaks, et hättasattununa osataks oma võimalikult täpne asukoht fikseerida, soovitab piirivalve kindlasti ka varustada end jääle minnes tehniliselt korras navigatsioonivahenditega. Ühtlasi tuleks enne jääle minekut viia end kurssi ilmaprognoosiga ning sellega ka arvestada.