• 6. detsembril on nimepäev neil, kes kannavad kreeka Nikolaosest ("rahvavõitja" või "rahva võit") pärit nime.

  • 21. XI 2011 elas Eestis:

Nikolai 5070; Nikolay 2543; Mykola 213; Nils 90; Klaus 57; Laas 26; Nigul 24; Nicolas 23; Nikolas 23; Niilo 18; Mikola 12; Niklas 11; Laos 10; Nicholas 10; Nikola 10; Nikolaj 9; Nick 6; Claus 5; Mõkola 5; Nicola 5.

  • Mitmel pool on jõuluvana oma nime saanud Püha Nikolause järgi - nt hollandi Sinterklaas, inglise Santa Claus.

IV sajandil Väike-Aasias (praeguse Türgi kohal) elanud Myra piiskop Nikolaus on nüüd meremeeste, kaupmeeste, laste, prostituutide, apteekrite, vangide jpt ning Amsterdami ja Venemaa kaitsepühak.

Oli kord vaesel mehel kolm tütart. Kaasavara polnud neile anda, mistõttu nad ei saanud mehele, ja isa otsustas tütred lõbumajja saata. Nikolaus viskas kolmel ööl aknast sisse kolm kullakotti ja päästis tüdrukud.

Lastele mõeldud variandis lõbumajast juttu pole ja kottide asemel on kolm kuldmünti, mis ta tüdrukute ahju ääres kuivavate sukkade sisse poetas. Siit ka jõulusukkade-sokkide komme.

  • 14. IX 1524 toimus Tallinnas reformatsiooniga kaasnenud pildirüüste. Rüüstati dominiiklaste kloostrikirik, Pühavaimu ja Oleviste kirik. Ainus pühakoda all-linnas, mille sisustus puutumata jäi, oli Niguliste kirik. Selle vöörmünder jõudis enne märatseva pööbli tulekut lukkudesse sulatina valada.

  • 21. VI 1943 tühistas USA Ülemkohus Itaalia füüsiku ja töösturi Guglielmo Marconi patendi. Sisuliselt kuulutas see otsus raadio leiutajaks Serbia päritolu USA füüsiku, inseneri ja leiutaja Nikola Tesla (1856-1943).

  • Vene poksija Nikolai Valujev oli WBA maailmameister 2005-2007 ja 2008-2009.

Pikimal raskekaalutšempionil, kelle hüüdnimed on Beast of the East ("ida metsaline") ja Russian Giant ("vene hiiglane"), on kasvu 213 cm ja kaalu 140-150 kg. 53 matšist võitis ta 50, neist 34 nokaudiga.

  • 2010. a Eesti parim sportlane, maailmameister epees Nikolai Novosjolov ei võitnud tänavu MMil küll medalit, kuid sai ausa mängu auhinna.

Kaheksandikfinaalis ütles ta kohtunikule, et torkas lähivõitluse ajal kogemata ennast, mitte vastast, ehkki seda ei olnud videokordusestki näha.

Tol hetkel oli Novosjolov kahe torkega maas ja normaalaega oli jäänud 30 sekundit. Kaks sekundit enne kohtumise lõppu tegi ta otsustava torke ja võitis 10:9.

"Nii on vanemad mind õpetanud, et valetada ei tohi," ütles ta hiljem.

  • Mia ole kinni endä küllen, endä ümmer

ku valge savve kellavalu pääl;

ei kumise, ei tää, mis miu tämmer -

esiendäse om müüritu miu ääl.

Sulakuu

Ta nõrgup läbi puie osse

ja vuulap läbi tanuma.

Sii kik om mudu. Mitte osten.

Täis ammute võip anuma.

 

Nüid temä aknast survap sissi,

miikõllane ja paitap tissi...

Me segäme tat viina sissi,

et mitte lõppe piinä sissi.

NIKOLAI BATURIN