Ausi sõnul hakati koolis mehhatroonikat õpetama täiesti nullist ja eelnevaid erialaseid teadmisi ei oodatud. ”Mul oli natukene teadmisi elektroonikast, metallitööst ja jootmisest,” ütles Aus. Mändsalu aga lisas, et mõistus peaks olema piisavalt lahtine, et õppimine sujuks ladusalt. Noormeeste sõnul on kutsehariduse suurimaks eeliseks teooria ja praktika võrdne osakaal õppetöös. Aus lisas, et kõik mis saab teoorias selgeks õpitud pannakse järgmine tund praktikasse.

Praktika kestab mehhatrooniku erialal pool aastat. Aus ja Mändsalu olid praktikal hooldustehnikutena firmas Infomelton. Mehhatrooniku karjäärivõimalused on enamasti tööstuses. Tööd leidab metallitöölisena, pneumaatika/hüdraulikaga alal, elektrikuna jne. ”Ise tahaks kunagi välja jõuda mehhaaniku või mehhatrooniku kohale,” ütles Aus. Ta lisas, et kutseharidus loob suured võimalused leida erialast tööd.

Nii Aus kui Mändsalu on ka varem osalenud kutsemeistrivõistlustel. 2011. aastal osalesid noormehed vabariiklikel kutsevõistlustel Noor Meister, kus nad saavutasid esimese koha. Juba järgmisel aastal panid Aus ja Mändsalu oma oskused proovile Euroopa võistlustel EuroSkills, kus koju toodi seitsmes koht.

Viimased pool aastat on Aus ja Mändsalu iga kolmapäev treeninud Tallinna Tööstushariduskeskuses üleilmseteks võistlusteks WorldSkills. ”Harjutame sealsete seadmetega niipalju kui saame,” selgitas Aus. Noormeeste sõnul on suureks plussiks, et neil on olemas eelnev rahvusvaheline võistluskogemus. Aus ja Mändsalu on seadnud endale eesmärgiks tulla 10 parima hulka.

Ausi sõnul annavad võistlused erialale väga palju juurde. ”Võistlusel saab kasutada seadmeid, mida ei ole Eestis ja kohtuda teiste riikide parimatega,” märkis Aus. Mändsalu lisas, et kui tulla võistluselt tagasi medaliga, siis on valla paljude tööandjate uksed nii Eestis kui välismaal.

Sel aastal toimuvad ülemaailmsed kutsemeistrivõistlused WorldSkills 42. korda. Tänavu on asukohaks valitud Leipzigi linn Saksamaal. Eesti osaleb WorldSkills´il neljandat korda, rahvusvahelistest kutsevõistlustest osavõttu korraldab Innove. Võistlustulle astuvad kümme noort meistrit kaheksal erialal. Lisaks mehhatroonnikutele panevad oma oskused proovile maastikuehitajad, trükkal, infotehnoloog, florist, mööblitisler, plaatija ja ehitusviimistleja.

Ühel keerukamal kutseoskuste proovikivil WorldSkills võistlevad Aus ja Mändsalu mitme päeva vältel teiste riikide parimate sama ala õppuritega. Kohtunikud hindavad nii nende tehnilist sooritust, meeskonnatööd kui ka suhtlemist.