Võib-olla lihtsalt õiged inimesed

Nüüd vanad enam nii kõrvale jäetud pole. Viimati pakuti Pazuhanitši ja tema kaaslaste eestvõttel Sõmerpalu hooldekodu söögitoas meelelahutust 22 vanurile (ülejäänud 18 on voodihaiged), enne seda korraldasid noored kontserdi Uderna ja jõulupeo Hargla hooldekodus.

See saab teoks noorte ettevõtlikkust arendava Entrumi programmi raames. Täpsemalt: Romet koos kolme kooliõe ja kahe Ülenurme gümnaasiumi neiuga soovis teha midagi vanurite heaks.

Mõte arenes edasi Lõuna-Eestis hooldekodudes meelelahutuslike kontsertide korraldamiseks ja projekt sai nimeks “Võrratult vanad”.

Ideed käidi ka hooldekodude juhatajatele tutvustamas. “Kõik olid sellest väga vaimustuses ja soovisid, et me nende hooldekodusse ka tuleksime,” räägib meeskonna liige Terje Lehes.

Esinejad on leitud oma klassikaaslaste ja tuttavate hulgast.

“Üldiselt on kõik nõus olnud, keegi pole ära öelnud,” märgib
Romet. “Aga ehk oleme lihtsalt õigete inimeste otsa sattunud.”

Sõmerpalus esinesid näiteks Tsooru rahvamaja naisrühma Koidukiir tantsijad, Viola Kasak Varstu keskkoolist mängis viiulit, Kadri Reiljan laulis ning Evelin Veinberg ja projektimeeskonna liige Tiiu Saar lugesid luuletusi.

Hooldekodu juhataja Ermel Lennard tunnistab, et nad on pühade ajal ikka valla lapsi hoolealustele esinema kutsunud. Kuid seda, et noored ise ennast kontserti korraldama pakuksid, pole varem juhtunud.

Roosad pehmed käterätid

Nõnda lihtsalt pole noortel läinud sponsorite leidmisega. Noored on ühendust võtnud nii eraisikute kui ka ettevõtetega, kuid saanud tihti eitava vastuse. Eelistatakse toetada noori ja sporti, mitte vanureid.

Projektimeeskond aga ei soovi sponsoritelt raha, vaid eelkõige tooteid, mida hooldekodude elanikele kingituseks viia.

Enne Sõmerpallu tulekutki nuputati, mida külakostiks tuua. Kohalikule ettevõttele Paadi Pagar helistades said nad õnneks väga sooja vastuvõtu osaliseks.

“Juhataja oli kontserdi ideest vaimustuses ning ütles, et Sõmerpalu hooldekodu on nende naaber ja nad kingivad küpsiseid,” jutustab Romet.

Võru kauplusest Magaziin õnnestus aga kõigile hooldekodu elanikele saada hulgihinnaga roosad pehmed käterätid.

“Meie inimestel on tegelikult kõik olemas,” märgib juhataja Ermel Lennard hooldekodu remonditud valgusküllaseid ruume näidates. “Aga nad tahtsid midagi kinkida ja siis mõtlesime, et käterätid võiks kõigile sobida.”

Noored saavad kogemusi ja enesekindlust

Käterättidest rohkem tegi Sõmerpalu hooldekodus elavale 86aastasele Ehala Rohtile rõõmu kontsert.

“Mulle väga meeldis!” ei hoia ta emotsioone vaka all. “Hea, et noored tulid ja pidasid vanadest lugu.”

Oma päevi samas majas asuvast raamatukogust laenutatud kirjanduse lugemise, televiisorivaatamise ja maja ümbruses jalutamisega sisustav memm hindab väga vaheldust.

“Hea, kui keegi käib, siis saab ennast tavarutiinist välja lülitada. Jätkuks noortel vaid tahtmist seda teha,” loodab ta.

Järgmisena on “Võrratult vanade” meeskonnal plaanis meelelahutust pakkuda Rõuge hooldekodu elanikele.

“Kui see meil hästi välja kukub, siis jätkame ja võib-olla läheb selline asi üle-eestiliseks,” loodab Romet.



ENTRUMI PROJEKT

“Võrratult vanad”

- Projekti idee on korraldada hooldekodude vanuritele üritusi, muutes sellega nende elu veidike huvitamaks ja rõõmsamaks ning tuua hallidesse päevadesse natuke päikest.

- Meeskonna liikmed: Romet Pazuhanitš, Egle Veinberg, Terje Lehes ja Tiiu Saar Varstu keskkoolist ning Katren Robam ja Laura Freivald Ülenurme gümnaasiumist.

- Entrum on X–XI klassi noortele mõeldud Eesti Energia pikaajaline ettevõtlikkuse arenguprogramm, mis tegutseb sel õppeaastal Lõuna-Eestis.

- Tänavu alustasid noored ligi sadat projekti, millest parimaid tunnustatakse Entrumi lõpugalal 3. mail Tartus.

Allikas: Entrum, Maaleht