Staažikad Kiviõli harrastuskalastajad Jevgeni Saratov, Aare Punga, Valeri Grigorjev ja Viktor Kaurson on sügavas hämmingus: paadiga Peipsi järvele kalastama minna nad nüüd ei saa, varustuse puuduliku komplekteerituse tõttu on mõned neist juba saanud piirivalvuritelt 600 krooni trahvi. Korduv rikkumine ähvardab aga 3000 krooni suuruse trahviga.

Viktor Kaurson, kes juba suvel trahvi sai, kuna tema paadis puudusid päästerõngas ja navigeerimisseade, osutab absurdsetele kohtadele teisest küljest: "Olen üldiselt seaduskuulekas inimene ja enesealalhoiuinstinkt mul ei puudu, seepärast olen ma järvele sõites alati päästevesti selga pannud. Kuid milleks ma pean endaga paadis kaasa vedama päästerõngast, mida ka valmistajatehas pole ette näinud - sellele pole lihtsalt kohta -, ja päästevööd? Ja andke andeks, misjaoks on mul aerupaadis vaja tulekustutit ning lisaks sellele veel tulekustutustekki? Või kajaloodi... Navigeerimisseadme puudumise tõttu - kompass oli mul olemas - sain trahvi. Küsisin piirivalvuritelt: milleks mulle navigeerimisseade, kui on olemas kompass? Mulle vastati: selleks puhuks, kui kompass katki läheb."

Veeteede ameti väike- ja siseveelaevade osakonna juhataja Andres Kõnd märkis, viidates seadusetähele, et kõiki seaduses olevaid punkte ei maksa võtta nii sõna-sõnalt, nagu kalamehed seda tegid.

"Kui tegu on aerupaadiga, siis pole tulekustutit loomulikult vaja. Mis aga puudutab kohustust omada ühel ajal nii kompassi kui navigeerimisseadet - milleks kohustab seadus -, siis minu isiklik arvamus on, et see (nii ühe kui teise olemasolu) peaks olema vabatahtlik. Tunnistan, et selles seaduses on puudujääke ja see vajab muutmist, et inimesi kaitsta, mitte aga karistada," märkis Kõnd.