“Harilaid peaks jõudma varsti jäävööndisse ja kui kaua sealt läbiminek aega võtab, veel selgub,” sõnas ta.

Praeguste plaanide kohaselt Rohukülla jõudes laeva tangitakse ning siis alustab Harilaid teekonda Heltermaale. Kuna laevateed ei ole laupäevast peale läbitud, siis sõltub edasine sellest, kui kaua Hariliul jääst läbi murdmiseks aega läheb.

“Praeguste plaanide kohaselt peaks Harilaid tegema esimese reisi Hiiumaalt mandrile homme kl 8.30, kuid midagi lõplikku hetkel öelda ei saa,” sõnas Hiiuväin.

Hiiumaa kaugbussiliinil sai viimati sõita pühapäeval, mil buss sõitis ringi üle Saaremaa.

Hiiu maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Aare-Villu Kattel ütles Maaleht.ee-le, et pikaks veniva bussireisi asemel tellis maavalitsus lisaks lennureise.

“Lennukipilet maksab pisut üle 300 krooni ja peaks olema igati taskukohane,” märkis Kattel. Tema sõnul on ühe võimalusena kõne all ka Kõrgelaiu Hiiumaa ja Saaremaa vahelt äratoomine ning lisamine Rohuküla — Heltermaa liinile.

“Hiiumaa ja mandri vaheline laevaliiklus on praegu prioriteet,” kinnitas Kattel. Saaremaa kaudu Tallinnasse sõitmiseks kulub hiidlastel tema sõnul aega ligi seitse tundi tavapärase 4,5 — 5 asemel ning seetõttu oleks mõistlikum saada tööle otseühendus mandriga.

Praegune madal veetase Harilaidu ja Kõrgelaidu käigust ära ei võtaks, sest nende süvis kannatab Anu Hiiuväina sõnul veetaseme langust kuni 1 meeter alla keskmist veetaset.

Tulenevalt laevaliikluse katkemisest Rohuküla-Heltermaa liinil, toimuvad täna lisareisid Tallinn-Kärdla-Tallinn lennuliinil, väljumisega Tallinnast 15:45 ja Kärdlast 16:30.