Reformatsioon ei tähista pööret mitte ainult religioonis, vaid ka olulisi muutusi hariduses ja kultuuris. Sellest ajast peale, kui kirik hakkas kõnelema inimesega tema emakeeles, kui kirikulaule sai laulda oma keeles ja tihtilugu ka omal tuntud viisil ning kirik võttis tegelda rahvakeelse hariduse andmisega, muutus vaimne suhe kiriku ja inimese vahel selgeks“, ütles Taavi Aas. „Reformatsiooni aasta projekt algab täna ning järgnev aasta on täidetud rohkete üritustega, millest tähelepanuväärne osa toimub Tallinnas. Tallinna linn tahab olla Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule heaks ja usalduslikuks koostööpartneriks“, sõnas Aas.

Muusikaliste etteastetega astusid üles Bonzo, Birgit Sarrap, Maria Listra, Robert Jürjendal, Madis Metsamart ning Collegium Consonante orkester koos 150 lauljaga üheksast erinevast laulukoorist.

Reformatsiooni 500. aastapäeva tähistatakse üle maailma. Eestimaal toimub teema-aasta raames üle viiekümne erineva sündmuse. Suuremad neist on reformatsiooni ja selle mõju tutvustava rändnäituse avamine, EELK Usuteaduse Instituudi poolt korraldatav Reformatsiooni Kongress 25-26.oktoobril 2016, Bachi Muusikafestival 1.–7. jaanuaril 2017 ning EELK Kongress Tartus 26.–27.mail 2017.

Juubeliaasta lõpetatakse 31.oktoobril 2017 piduliku jumalateenistusega Tallinna Toomkirikus ning õunapuu istutamisega Tallinna piiskopiaeda. Õunapuu on valitud ka juubeliaasta sümboliks. Peapiiskop on kutsunud inimesi üles istutama juubeliaastal Eestimaale 500 õunapuud.

2017.aastal möödub 500 aastat reformatsiooni algusest. Aastal 1517 algatas Saksamaal, Wittenbergis munk ja teoloog Martin Luther vaidluse indulgentside müümise vastu. Diskussiooni tulemusena tekkinud reformiliikumise eesmärgiks oli puhastada kirik kõigest, mis varjutab evangeeliumi Jeesusest Kristusest.