Viimastel kuudel on pealinn jätkanud liiklusprobleemide lahendamist. Nüüdseks on sõiduteedele märgitud arvukalt ainult ühistranspordile mõeldud sõiduradasid, mis on tähistatud tähtedega "BUS".

Tänu uuele märgistusele jõuavad ühistranspordi kasutajad senisest veelgi kiiremini tööle, tuues sellega suurt kasu rahvamajandusele, suurendades riigi sisemajanduse kogutoodangut ning vähendades õhku paisatavat heitgaaside kogust.

Juba on alustatud ka tähiste "TROL" ja "TRAM" kandmist sõiduteedele, mis tõhustab veelgi ühistranspordi korraldust.

Kurikuulsa Tallinna taksomaffiaga (TTM) võitlemiseks saavad nemadki oma sõiduraja, et kliendid teaksid, kellega neil tegemist on. Selleks kantakse teedele tähis "TTM".

Ülejäänud sõiduradadele kantakse tähised "MU" ja "PO", mis võimaldab pileti- ja parkimiskontrolöridel segamatult sündmuskohale jõuda.

Loomulikult on mõeldud ka neile liiklejatele, kes eelistavad sõita oma autoga ning ühistransporti kasutada ei soovi. Nende jaoks on spetsiaalsed sõidurajad maha märgitud Maardu ja Muuga ümbruses ning Kostivere piirkonnas.

Siiski ei piirdu linn ainult liikluskorralduse parandamisega - linnarahva elukorralduse edendamiseks on plaanis teisigi uuendusi.

Ennekõike on mõeldud jalakäijatele. Just viimaste huvides kantakse pealinna kõnniteedele kollased eraldusjooned ning edaspidi on üks pool kõnniteest mõeldud linnakodanikele ning teine pool pealinna külalistele. Linnakodanikele on kõnniteede kasutamine tasuta.

Korrastatakse teisedki linna pakutavad avalikud teenused.

Ühiskondliku toitlustamise ettevõtted pakuvad nüüdsest teenuseid nii linnakodanikele kui ka mittekodanikele.

Viimastele on Lasnamäel ning Pääskülas avatud spetsiaalsed söögikohad, kust võib osta kuuma teed ning võileibu, vabariigi aastapäeva puhul aga pakutakse seal maitsvat sõdurisuppi.

PEEP BROILER

Kanaküla Teataja



KIIKS

Tähtis polegi

mitte ainult osavõtt,

vaid ka võsaott.

CONTRA



  

VILDE VAADE

ANTON VILDE

olümpiaturisti eine

Ime on sündinud - justiitsminister Michal, üks linateose "Silvergate" kandvaid peaosalisi, hakkas lõpuks rääkima! Küll mul on hea meel ühe Eesti mehe üle.

Hingetohtrid kinnitavad, et räägi, hakkab kergem, või et rääkimine on pool võitu mure üle. Kuid tavaliselt on Eesti mees kinnine ja puine nagu pujään - ei räägi ja kõik, ning uhke ka veel selle üle.

Vaadake või ministri kaaspatsienti. Lillo, hakka rääkima, hakkab kergem, usu mind, ma sõbramehe poolest peaaegu tasuta soovitan! (NB! Kalev, kelle nimel ma annetuse järgmises kvartalis teen?)

Ma olen seda ammu rääkinud, et oleks ometi Keskerakond valitsuses, oleks meil ammu Tallinna--Tartu maanteel mõlemal suunal ainult BUS-rajad. Neljarealisest BUS-rajast rääkimata.

Nüüd teatan pommuudise. Vähe sellest, et terve Tallinn on täiskritseldatud järgmiste kohalike valimiste valimisloosungeid "BUS", võtab Tallinn kasutusele ka lühendi TLN. See kolmetäheline kombinatsioon kritseldatakse kõnniteede peale.

Veel enne kui Tallinnas alustab kaheksas maailmaime - tasuta ühistransport - on kõik Tallinna kõnniteed TLNi märke täis. See tähendab, et sellel teel, kuhu on kirjutatud TLN, tohib kõndida ainult Tallinnas sissekirjutust omav kodanik.

Kui mõni maakas TLNi tähistatud rajal kõnnib, saab ta trahvi, mille maksimumkaristus on kohustuslikus korras tallinlaseks saamine.

Kuid see pole veel kõik. Kõik pealinna trammiteed soditakse varsti ära sõnaga TRA (kes tahab, võib linnavalitsusliku fantaasia korral mõelda selle all ka üht roppsõna).

Samas huvitab mind, et kus on mupo silmad? Kogu linnas möllab grafiti, kogu Tallinn ja eriti selle sõiduteed on täiskritseldatud BUSi-nimeliste sõnadega, aga mupo pole korrarikkujaid liistule võtnud? Miks ei võeta linnapildi sodijatega midagi ette?

Ja nüüd töökuulutus. Seoses tasuta ühistranspordile üleminekuga, võtab Tallinn alates jaanuarist tööle koha kätte näitajaid ning paika panijaid.

Need on isikud, kes näitavad reisijatele kohad kätte ning vajadusel panevad nad ka paika, kui ütlemiseks peaks minema või keegi linnavalitsust julgeb kiruda.

Ja nüüd mõttetera kehakultuurlastele, sh olümpiaturistidele ja pühapäevasportlastele: tähtis pole võit, vaid osavõtumaks.


VAATAKS TÕTT

TOOMAS PAUL: "Kui kõik jooksevad kõigest jõust võidu, võib olla arukas just jääda seisma ja mõelda: kuhu me tormame?"

Postimees, 17. november 1994



TÕRRE PÕHJAST

Tasuta nõuanne on oma hinda väärt.

ROBERT HALF



PAETISME

- Vangis istudes on raske enda eest seista.

- Tänavu saavad koolilapsed vigased õpikud. Vigadest õpitakse.

- Tallinnas pole liiklusmärke vaja. Liiklust reguleerib linnavalitsus ise.

- Kui õnn sülle langeb, siis vaata, et sa vastu magu ei saa.

JÜRI PAET



TEISED MEIST

- London 2012. 100 m jooks.

Ühendriiklased: "Go! Go! Go!"

Sakslased: "Schnell! Schnell! Schnell!"

Eestlased: "Mida sa passid?!"

- Eesti jahispordiliit pöördus taas kord Rahvusvahelise Laskespordiliidu poole palvega, et märklaud "Jooksev metssiga" asendadaks märklauaga "Magav laiskloom".

- Reporter: "Juba üle minuti on lennanud Eesti kõrgushüppaja."

NETI RENT



AMET EI RIKU

- Iluvõimlejal oli purakas sees!

- Laskur kaitses tiitlit oma kehaga.

- Väsinud kärumees vedas jalgu järel.

- Liputaja näitas iseloomu.

- Napsumees sai joomapeol ringiga pähe.

ANDRES ÜLVISTE



PEALT KUULDUD

Kauri (5) tahab oma basseini hüpata, kuid avastab basseini servalt kõrvahargi, jookseb rutuga ema ja vanaema juurde ja hoiatab: "Vaadake, et hambaork teid ei hammustaks!"



TÕSI TAGA

- Asutuses oli ühe lolli kohta kümme tarka, nii et jõud olid enam-vähem võrdsed.

- Mul on kulinaarias must vöö. Tapan ühe kotletiga.

NETI RENT