“Oh neid säravaid silmi, kui palgapäev käes!” teab Süüden.

“Hea, kui laps omal nahal järele proovib, mida töötegemine ja rahateenimine tegelikult tähendab,” selgitab lastele suveks töö pakkumise mõtet ASi Adavere Agro juht Hannes Alusalu. Lisaks saavad teismelised töömehed põldudelt kivide korjamise käigus ka targemaks: neil on võimalus oma silmaga näha, milliseid teravilju neil põldudel kasvatatakse.

“Kõik algab minu meelest koolist. Kui ikka õpetaja ei pelga töötunkesid selga tõmmata ja lastega koos kõblast kätte võtta, on see kohe ka laste pealt näha,” viitab Hannes Alusalu Koigi koolile, soovitades kõigil, kes Tallinnast Tartusse sõidavad, autonina korraks Koiki sisse keerata ja sealse mõisakooli taga laiuvat imeilusat kooliaeda uudistada.

Laste palkamise seadused

Hoolimata sellest, et täiskasvanutega oleks muret ja paberimajandust hulga vähem, palkavad mõlemad firmad igal suvel siiski meelsasti kohalikke lapsi jõukohastele töödele. Ja lapsed on väga tublid.

6. juunist jaanipäevani töötab Süüdeni juhitavas ettevõttes üheksa Peetri kooli last. Nad koristavad kive ja teevad farmi juures haljastustöid, vihmaste ilmadega on plaanitud koristustööd ladudes.

Seda, kui kaua lapsed on Adavere Agros tööl käinud, Hannes Alusalu paugupealt öelda ei oskagi. “Mõisnike ajast peale,” naerab ta.

Peetri Põllus ja Piimas tegeleb laste töölevormistamisega seotud paberimajandusega juhiabi Külli Majori. “Tööinspektsiooni tuleb esitada taotlus, valmistada ette ohutusjuhend ja tööde kirjeldused. Iga laps ise peab võtma perearstilt tõendi ja vanematelt nõusoleku,” vuristab Külli Majori kiiresti ette.

13−14aastaste laste tööaeg on neli tundi ning iga 45 minuti järel tehakse veerandtunnine puhkepaus.

Lastega töötab ettevõtte poole pealt iga päev koos taimekasvatusjuht Heli Kõva ning koolist on nendega kaasas ka õpetaja Tuuli Järvela.

Tema sisustada on lisaks pärastlõunane aeg, mil üheskoos igasuguseid huvitavaid asju ette võetakse.

Ka Adavere Agro noortel töölistel käivad töö ja puhkus käsikäes. “Ilma ei mängi kuidagi välja. Lisaks saavad nad ettevõtte kulul süüa-juua, tööle ja koju tagasi sõidutame neid bussiga,” selgitab Hannes Alusalu.

Kogu klassiga põllule

Kareda valla Peetri põhikooli seitsmes klass läheb taskuraha teenima täies koosseisus, kuuekesi. “Teistest klassidest tuleb veel lapsi,” teab rääkida 13aastane Liina Kruusement.

Plaanid, mida teenitava rahaga peale hakata, on Liinal juba tehtud. “Ma tahan sülearvutit osta. Panen kogu raha hoiule, hiljem teenin veel juurde ja siis ostangi,” seletab tüdruk, kellele eelolev on esimene töösuvi.



Kuidas laps suvel raha teenida saab?

- Töölepingu seadus lubab sõlmida töölepingu lapsega, kes on vähemalt seitsmeaastane.

- Töölepingu sõlmimisel peab alla 18aastasel olema lapsevanema või muu seadusliku esindaja nõusolek.

- Alla 15aastase lapse tööle lubamiseks on vajalik tööinspektori nõusolek, mille taotleb tööandja.

- Töö peab vastama vanusele. 13−16aastastel koolikohustuslikel noortel on lubatud teha kergemaid töid, kus töökohustused on lihtsad ega nõua suurt vaimset ja füüsilist pingutust.

- Vanem või muu seaduslik esindaja ei tohi anda nõusolekut koolikohustusega lapsel töötada rohkem kui pool koolivaheaja kestusest.

- Kui tööandja ja töötaja ei ole kokku leppinud lühemas tööajas, on täistööaeg (lühendatud täistööaeg):

7–12aastasel – kolm tundi päevas ja 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;
13–14aastasel või koolikohustuslikul töötajal – neli tundi päevas ja 20 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;15aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik – kuus tundi päevas ja 30 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul; 16aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17aastasel töötajal – seitse tundi päevas ja 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul.

Allikad: tööinspektsiooni väljaanne Tööelu, töölepingu seadus