„Sellest 40 krundist 36 on hõivatud, hooned peal ja elanikud sees, mõni üksik on nüüdseks ka maa vallalt välja ostnud,“ hindab toonane Viiratsi vallavanem, praegune Viljandi abivallavanem Sulev Kannimäe hetkeseisu.

Kannimäe sõnul võttis Viiratsi vald kinnisvarabuumi ajal 2007 ette veel teisegi valla omandis oleva tühermaa eramukruntideks jagamise Viiratsis. Saadaval oli 49 krunti, sinna kodu rajada tahtjaid aga üle saja.

„Kuna kõigile ei jätkunud, siis erinevalt esimesest satsist said tol korral krundi endile vaid valla enda inimesed ja krundid loositi,“ märgib Kannimäe, lisades, et pooltel neist on nüüdseks ka elamiskõlbulikud majad peal.

Kuigi tegemist oli munitsipaalmaaga, siis kruntide tasuta jagamist vallas ei kaalutud. Viiratsi alevik asub Viljandi linna külje all ning võrreldes linnamaaga on see niigi seal tüki odavam.

Kuigi elamuarendus nõudis vallalt omajagu pingutusi ja kulutusi, usub Kannimäe, et see on end siiski ära tasunud. Vähemalt 60 peret on sel moel valda juba kinnistunud. Uut kruntide jagamise vooru hetkel siiski kavas ei ole. Ennem on vaja täis ehitada need krundid, kus veel ei elata.

Aasta tagasi toimunud messil „Maale elama“ peibutas ka Alatskivi vald endale uusasukaid kruntide jagamisega, kuhu elamu püsti panna. 5 ha maad aleviku lähedal ootab 20 krundiks jagamist. Vallavanem Andu Tõrva sõnul ei ole aastaga asjad palju liikunud, vald kogub raha tolle maa riigilt välja ostmiseks.

„Ootame maa-ametilt vastust, kas saame soovitud maa välja osta ja lootus on, et kui, siis tehakse ehk natuke ka soodustust,“ räägib Tõrva.

Vallajuhi kinnitusel on omavalitsus kindlasti valmis tegema kruntide saajatele omakorda mitmeid soodustusi, kuid neist on veel vara rääkida.