Looduskaitse keskuse saare regiooni direktor Tõnu Talvi ütles, et kuna ,etsad on väga kuivad, siis oleks metsa mineku keelustamine üks võimalikke abinõusid looduse säästmiseks.

"Olen ise praegu Saaremaal, siin pole vihma sadanud kaks kuud ja heinamaadel on pilt selline nagu tavaliselt augustis," sõnas ta.

Saare sõnul ei aitaks praegu enam ka ühes korralikust hoovihmast, sadama peaks vähemalt nädal aega, et tuleoht väheneks.

"Hoovihm niisutaks maakamarat vaid mõne senitmeetri ulatuses ning niiskus auraks ööpäevaga taas ära," selgitas ta.

Tuleohtu suurendab ka alanud puhkuste ja turismi hooaeg, mil inimesed meelsasti looduses ringi liiguvad.

Lisaks lõkketegemisele on suureks ohuallikaks ka erinevad sõidukid, millega metsas liigeldakse.

"Inimlik hooletus on metsas tulekahju puhkemiseks siiski ohutegur number üks," rõhutas Talvi.

Ida-Viru ja Lääne-Virumaa maavanemad on kutsunud omavalitsusi üles kehtestama metsa mineku piiranguid. Lääne-Virumaal reageeris üleskutsele Kadrina vald ning homsel vallavalitsuse istungil asub võimalikku keeldu arutama Vaivara vald.

Andmeid tuleohtlike piirkondade kohta saab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kodulehelt, kust võib näha, et tänaseks on äärmiselt suure tuleohuga ala jõudsalt laienenud.

EMHI nädalaprognoosi kohaseltmääravad nädala esimesel poolel ilma aktiivsed läänetsüklonid, esimene neist määrab ilma esmaspäeval, teine saabub teisipäeval.

Tsükloni kese liigub üle Soome itta ja Soome kohal sajab maha ka enamus vihmast, meil on vaid mõned hoovihmad.

Tuleoht ei vähene ning koos tugeva läänekaare tuulega isegi suureneb.

Nädalavahetusel on oodata lõunatsükloni saabumist ja sellega seotud intensiivsed vihmasajud võivad Eesti piiridesse jõuda nädalavahetusel.