Nagu paljud teised sedalaadi teosed on ka „Värviraamat floromaanidele“ saanud oma Facebooki lehekülg. Nii saavad kõik värvikunsti harrastajad oma kätetööd ka teistele vaatamiseks ja võrdlemiseks postitada. Raamatupoodides on loodud omaette riiulid täiskasvanute värviraamatute tarbeks ning üha uued autorid üle maailma loovad värvimiseks mõeldud pildikogumikke.

Möödunud nädalal vahendas Maalehe veebitoimetus uudise täiskasvanute värviraamatute edust Amazon.com raamatupoe müügi edetabelis.

Aprilli alguses kuulus Amazoni top kümnesse lausa viis täiskasvanute värviraamatut. Esikümnesse jõudsid "Secret Garden", "Enchanted Forest", "Art Therapy Coloring Book", "Animal Kingdom" ning "Mindfulness Coloring Book".

Šoti illustraator Johanna Basfordi "Secret Garden" ning „Enchanted Forest" kuuluvad jätkuvalt esimese kümne hulka. Seejuures on "Secret Garden" taastanud aprillikuise positsiooni teisel kohal.

Miks on siis paljud täiskasvanud hakanud värvima?

Värviraamatute värvimisele ja ühtlasi selle kasulikkusele on antud mitmeid seletusi. Üheks levinuimaks põhjenduseks on selle tegevuse stressi raviv funktsioon. Paljude seda tüüpi raamatute pealkirjagi on sisse kirjutatud teose rahustav või stressivastane toime. Värvimisele omistatakse stressitaset alandav, vererõhku normaliseeriv ning argimuresid unustama panev mõju.

Lisaks on toodud välja, et värviraamatute värvimine võib hoida eemale liigsest digisõltuvusest. Kui tavaraamatute ja ajalehtede lugemine on kolinud e-lugerisse, siis värviraamatut ekraanil värvida ei saa. Nii tuleb selle tegevuse ajaks pilk digiseadmelt ära keerata. Siinkohal seostatakse värviraamatute täitmist ka värvi- ja kunstiteraapia aspektidega.

Üks lihtsamaid seletusi on, et värviraamatute värvimine võimaldab igaühel olla kunstnik. „Võta see raamat kõikjale kaasa ja värvi paksuks, lausa kapsaks, sest siis muutub see tõeliselt hinnaliseks ja kordumatuks kunstnikuraamatuks,“ soovitab Anu Purre.

Inimesed saavad värvimise kaudu rakendada oma loomingulisust. Valminud pildiga rahule jäädes tekitab see värvijas õnnetunnet. Ja mis saakski meil õnnelike inimeste vastu olla.