Kimalaste ja teiste tolmlevate putukate elu on linnakeskkonnas päris kurb, sest seal pole neile söögiks vajalikke nektaririkkaid taimi piisavalt. Viimastel aastatel on paljud putuktolmlejate - mesilaste, kimalaste ja teiste putukate - kolooniad hävinud, põhjustades korvamatut kahju põllumajandusele, mis paljuski sõltub just putukate elutegevusest.

Kuigi Norras pole häving olnud nii suur kui näiteks Ameerika Ühendriikides, on sealgi kuus kimalaseliiki 35st väljasuremisele väga lähedal.

Sestap ongi Oslo linnavalitsus koostöös keskkonnaorganisatsioonide, avalikkuse ja erinevate ettevõtetega algatanud õitsva kiirtee kampaania.

Seetarvis on valmistatud isagi äpp nutitelefonile, millest iga kodanik näeb, millised piirkonnad on veel hallid ehk lillepotivabad.

"Kaardilt on "kiirteesulgused" hästi näha ning me julgustame inimesi neid lilledega täitma," vahendab portaal The Local.

Linnakodanikel on võimalik üles laadida ka pilte sellest, kuidas nende lillepotid või putukahotellid mesilasi ja kimalasi aitavad.

"Mõnedele mesilaseliikidele meeldib elada ükskikkambrites - nad vajavad korteriteks väikeseid augukesi vanades puupakkudes. Sestap peab neile vana puitu käepärast olema," selgitas Melvær.