Eesti riik on suur hingelt ja vaimult, kuid rahvaarvult siiski Euroopas üks väiksemaid.

Seetõttu on meil väga raske oma sõnumit rahvusvahelisel tasandil kuuldavaks teha.

Nii jäävadki kümned ja kümned maailmaareenil tehtud avaldused ja ettepanekud hüüdjaks hääleks kõrbes.

Nagu hästi teada, ei võeta Euroopas kuulda meie ideid põllumajandustoetuste õiglasest jagamisest, Venemaa sulgeb kõrvad, kui üritame selgitada oma keele- ja kodakondsuspoliitikat, hiinlastele aga on jäänud arusaamatuks, miks me dalai-laamat austame.

"Oleme end Euroopale ja maailmale seni igati normi- ja vormikohaselt väljendanud, kuid kahjuks ei ole see oma eesmärki täitnud," selgitas "Naerile" välisminister, tuntud vandemees Valdur Rindkere. "Et ennast paremini arusaadavaks teha, peame hakkama oma sõnumeid senisest efektiivsemalt edastama."

Selleks luuakse ministrite nõukogu juurde Eesti parimatest keeleteadlastest koosnev vandetõlkide meeskond.

Kuna Brüsselis räägitakse peamiselt prantsuse keelt, vaatab kõik Euroopa Komisjonile saadetud kirjad üle kvalifitseeritud prantsuse keele vandetõlk, lisades neile ohtralt prantsuskeelseid sajatusi ning muud pikantset leksikat.

Pekingile suunatud sõnumid ühe Hiina poliitika kohta tõlgitakse loomulikult hiina keelde, kuid oma roll on ka jaapani keele vandetõlgil, kuna analüütikute arvates peaksid jaapanikeelsed sõimusõnad hiinlastele veelgi paremini mõjuma.

"Et suhelda Venemaaga kui võrdne võrdsega, laseme oma seisukohad vandetõlkidel sellisesse vene keelde tõlkida, millest meie partnerid kõige paremini aru saavad," selgitas Rindkere.

Vandetõlgi põhiülesanne on lisada meie poliitikute, ministrite ja teiste avaliku elu tegelaste jutu sisse piisaval hulgal venekeelseid vandesõnu ja muid krõbedaid väljendeid, et sõnum adressaadile kindlasti kohale jõuaks.

MAXIM PROKLINAJEV

vene keele vandetõlk


KIIKS

hea võidab kurja

sest kes võidab see ikka

on alati hea

NETI RENT



VILDE VAADE

ANTON VILDE

abikorravalvur

Käisin riigi sünnipäeval Tartus. Kui nägin Vanemuisesse siirduvaid kõrgeid külalisi, haarasin suure murega peast kinni. Ah et miks? Kõik, kes vastuvõtule suundusid, rikkusid jämedalt liiklusseadust.

Terve linn oli politseinikke täis, aga mitte keegi ei kutsunud kõrgeid külalisi korrale ega teinud neile märkustki, rääkimata sellest, et oleks neile trahvi määranud.

Millest ma räägin? Ma räägin sellest, et mitte ükski külaline, kes Tartu linnas pimeda ajal teatrimaja lähedal tänaval liikus ning punase vaibaga kaetud treppe mööda Vanemuisesse suundus, ei kandnud helkurit, nagu seadus ette näeb. Mitte keegi!

Kes ei tea, siis tuletan meelde: helkurit peab pimeda ajal (nagu Tartus 24. veebruari õhtul) kandma ka asulas (nagu Tartu seda on). See on kohustuslik!

Lihtsa inimese kallal hakkab politsei kohe nokkima, kui tal ei tilbenda küljes helkur, see kõige odavam elukindlustus. Aga et vormikandja läheks prominendi juurde ja juhiks tema tähelepanu seaduserikkumisele, seda ei ole - kardab.

Käesolevaga nõuan, et Lõuna prefekt astuks tagasi. Tundub, et temast on vähe, tagasi peaks astuma ka siseminister. Kui kaua võib!? Kõik nägid ju telekast, kuidas tänaval ning treppidel käivad prominendid ei kandnud pimeda ajal helkurit. Teadlikult vältisid seadusega pandud kohustust.

Eeskuju on teatavasti nakkav. Tulgu nüüd keegi mulle ütlema, miks ma pimeda ajal linnas helkurit ei kanna! Ütlen kohe, et kas te ei näinud, milline grupiviisiline seaduserikkumine vabariigi aastapäeval prominentide eestvedamisel toime pandi!?

Teen ettepaneku, et kuna kõik külalised on fikseeritud ning kaameratega salvestatud, võiks neid massiliselt seadust rikkunud kõrgeid külalisi tagantjärele rängalt trahvida. Riigikassa saaks olulise täienduse ajal, mil me kõik peame Kreekale suures koguses toimetulekutoetust maksma.

Viimasest lausest johtuvalt küsin: mis on Eesti järgmine suur eesmärk? Euroliitu saime, NATOsse saime, euro saime, Kreekat aidata saime. Mis järgmiseks?

P. S. Kuidas staarpõgenik Galojan rahvaloenduse ajal üle loetakse?


MUDA MIHKEL PAJATAB

Rakverele anti metsapealinna tiitel. Ega meiegi teistest kehvemad taha olla. Külavanem andis käskkirja ning Luuavarre kannab nüüd võpsikupealinna austavat tiitlit. Võsa on meie armunute ja koerte meelispaik.

Leida on praegu Luuavarre kõige hõivatum inimene, kuna tegeleb rahvaloendusega. Seda ülesannet läks ta täitma sellepärast, et soovis endale saada sinist kohvrit, salli ja vilet.

Sellises varustuses on ta küla kõige moodsam naissoo esindaja. Kaalus on väheke juba juurde võtnud, kuna külastab kodusid ainult söögikordade ajal.

Päevas on tal kolm toidukorda garanteeritud, sest just kolmes kodus ta päeva jooksul käibki. Kui tunneb, et kõht päris täis ei ole, siis võtab ka neljanda kliendi ette.

Leida teeb ka veidi statistikat. Kus peres kõige paremini toideti, sinna lubab tagasi minna andmeid üle kontrollima.

Vaatasin seda sinist kohvrit lähemalt - õige mahukas teine. Ühel päeval tõi Leida sellega kolm kilo värskeid räimi. Neid praadides oleksin kogemata ka vile ära praadinud. Ei tea, kuidas see kalade hulka sattus. Sain veel viimasel hetkel vilenöörist kinni.

Naistepäev astub aina lähemale. Ongi juba aeg Põhu Karla ja Tigu Evaldiga arutada, kus me tänavu seda päeva tähistame.

Kui midagi targemat välja ei mõtle, siis koguneme Kolme M-i klubisse ja tähistame pidupäeva väärikalt.



JÜRI PAET

PLEKKRAAM

  

Pu-Pu-Pu-Putin,

minu väike Putin,

su järel jooksen

pa-pa-paljajalu ma!

Kü-külm on käia,

kui varvas väljas -

sa kingi meile

ka-ka-lossi-lossisid!

Pu-Pu-Pu-Putin,

minu pupu-Putin,

su terviseks joon

ko-ko-konnapiiritust!

MISKE SKURAT

  



VAATAKS TÕTT

VLADIMIR ŽIRINOVSKI: "Ei oligarhid, kodutud ega poolkeskklass ega kriminaalgrupeeringudki ole rahul eluga Venemaal. Isegi suli ei saa siin oma vargatöö vilju kasutada!"

Kõne internetikonverentsil, 17. jaanuar 2008



TÕRRE PÕHJAST

Ei otsusta need, kes hääletavad, vaid need, kes hääli loevad.

JOSSIF STALIN



TÕSI TAGA

- Vene Föderatsiooni konstitutsioon, peatükk IV, § 81, punkt 1.

Vene Föderatsiooni presidendi valib kuueks aastaks Vene Föderatsiooni eelmine president.

-  Valimiseelsele rahvakoosolekule oma kärbseid kaasa ei võeta.

-  Keegi murdis sisse valimisjaoskonda nr 73 ja varastas kõik hääletuskastid laupäevaste valimiste tulemustega.

-  Kellele jääb mausoleum, kui Lenin ära sureb?



NETI RENT

- Töötud õpetajad võiks jätta suvetööle.

-  Abipaketist maksab Kreeka eripensioni Trooja sõja veteranidele.

-  Kui poliitik kasutab krõbedaid sõnu, hakkavad ajakirjanikud närima.

-  Kui on ikka täitsa loll lugu, siis ei ole võimalik lugu pidada.

ANDRES ÜLVISTE



PEALT KUULDUD

Raadio hommikuprogrammi juht: "Tere hommikust kõigile varastele, kes on juba üles tõusnud!"